Redovnije plate ili bijeg od radnika

Kao glavni razlog naveo je da će na taj način radnicima lakše isplaćivati plate preko matične firme Vektre Montenegro, jer mu je zbog dugovanja po raznim osnovama račun Vektre Jakić skoro svakodnevno u blokadi
1 komentar(a)
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 05.07.2016. 19:05h

Stotinjak zaposlenih u Vektri Jakić kojima do kraja godine ističu dvogodišnji ugovori o radu, od 1. jula u toj kompaniji rade preko agencije Montenegro staff.

Ta firma osnovana je u novembru prošle godine u Podgorici. Kao osnivač i izvršni direktor u Centralni registar privrednih subjekata upisan je Ivica Šćepanović.

Oglas za šezdesetak zanimanja trajao je samo dan, a zaposleni su sa Agencijom potpisali ugovore o radu na šest mjeseci.

Vlasnik i izvršni direktor Vektre Jakić Dragan Brković prije dvadesetak dana obavjestio je šefove organizacionih jedinica da namjerava da zaposlene kojima ističu ugovori ubuduće angažuje preko agencije.

Kao glavni razlog naveo je da će na taj način radnicima lakše isplaćivati plate preko matične firme Vektre Montenegro, jer mu je zbog dugovanja po raznim osnovama račun Vektre Jakić skoro svakodnevno u blokadi.

I račun kompanije Vektra Montenegro u blokadi je već nekoliko dana na iznos od 305.754, a Vektra Jakić više od mjesec dana 312.499 eura.

Sa druge strane, zaposleni tvrde da se Brković odlučio da radnike angažuje preko agencije kako bi izbjegao zakonsku obavezu da ih nakon dvije godine prevede na rad na neodređeno.

Da je to bio dominantni razlog pokazuje i podatak da su produženi ugovori zaposlenima koji u toj godini ne navršavaju dvije godine rada.

Brković je zaposlenima posljednju isplatio martovsku zaradu, s tim da jedan dio radnika do petka još nije dobio zaradu.

Zaposlenima za taj mjesec je isplaćen puni iznos plata, za razliku od početka godine kada su im isplaćene minimalne zarade.

Brković je, tvrde zaposleni, najavio da će i aprilsku i majsku platu isplatiti u punom iznosu, ali da će im od ostalih zarada do kraja godine odbiti dio novca od zarada jer nije ispunjen plan rada.

Prekinuta blokada, dok čekaju novac

Vlasnici firmi angažovanih na sječi i vuči građe za potrebe Vektre Jakić, prekinuli su višednevnu blokadu izvoza rezane građe iz kruga fabrike nakon što su sa Brkovićem postigli dogovor o dinamici isplate zaostalog duga.

Dogovoreno je da Brković isplati u pet rata oko 540.000 eura zaostalog duga, prema četiri kompanije.

Prva rata biće isplaćena u četvrtak, a ostale sljedeće sedmice.

Vlasnici su kazali da će u četvrtak blokirati izvoz rezane građe, ukoliko Brković ne ispoštuje dogovor.

Bonus video: