Regionalni vodovod u blokadi za 12 miliona, očekuju pomoć Vlade

Pozivaju Vladu da nađu "optimalno rješenje" kako bi nastavili investicije, a Strabag da imaju "poslovni senzibilitet".
365 pregleda 11 komentar(a)
Goran Jevrić, Foto: Luka Zeković
Goran Jevrić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.08.2018. 16:19h

Regionalni vodovod za crnogorsko primorje neće bankrotirati uprkos činjenici da je od danas pod blokadom koja proističe iz odluke Apelacionog suda Crne Gore o isplati 12 miliona eura kompaniji „Strabag“, saopštio je nakon sjednice Upravnog odbora direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić.

„Vijesti” su prije dva dana objavile da je Regionalni vodovod zbog ove odluke Apelacioni sud i opasnosti od blokade računa odustao od gradnje kraka prema Herceg Novom. U tom obrazloženju Jevrić je kazao da će ova presuda ugroziti poslovanje ovog javnog preduzeća, ali i ekonomiju Crne Gore.

Upravni odbor je danas usvojio tri modela za rješenje ove situacije, a, kako navode u saradnji sa Vladom će donijeti odluku o optimalnom rješenju „kako bi se osim ovog izazova dodatno omogućio nastavak započetih razvojnih projekata”.

„To se u prvom redu odnosi na povezivanje opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem, zatim na početak izgradnje 11 km cjevovoda kao druge faze sistema na dionici Budva-Tivat, te izgradnju lokalnih vodovodnih mreža u opštini Bar. Realizacija razvojnih projekata će obezbijediti dodatne prihode preduzeću i omogućiti brže i sigurnije izvršenje svih obaveza Regionalnog vodovoda u vezi rješenja ovog poslovnog spora. Sa druge strane, Upravni odbor i menadžment Regionalnog vodovoda očekuju da će kompanija „Strabag“, kao značajan činilac u privredi Crne Gore, imati poslovnog senzibiliteta i da će u ovom trenutku pokazati svoj profesionalni odnos, društvenu i sveukupnu odgovornost”, naveo je Jevrić u saopštenju.

On je podsjetio da su sa „Strabagom” ugovor o izgradnji kontinentalnog kraka regionalnog vodovodnog sistema za primorje zaključili 1. aprila 2008. godine, ali da su ga zbog brojnih propusta tokom izvođenja radova raskinuli u decembru 2009. godine.

„Nakon raskida ugovora Regionalni vodovod je preuzeo radove u hidrološki najnepovoljnijem periodu godine i već 28. jula 2010. godine su potekle prve količine vode ka opštinama Budva, Kotor i Tivat, čime je spašena turistička sezona 2010. godine, a sam projekat, kako se pokazalo u narednim godinama, je opravdao slogan „Projekta koji je promijenio Crnu Goru“. Od tada pa do danas je, kroz uredno vodosnabdijevanje, značajno unaprijeđen kvalitet života svih stanovnika Crnogorskog primorja, a o uticaju na turističku privredu dovoljno govore podaci o rastu prihoda od turizma i stranih direktnih investicija, kojih sigurno ne bi bilo da na primorju i dalje ima nestašica vode za piće”, navedeno je u jučerašnjem saopštenju Regionalnog vodovoda.

Oni su podsjetili da je prethodno Privredni sud presuđivao da se ne može priznati nadležnost arbitražne institucije koja prethodno nije bila ugovorena između ugovornih strana, ali je Apelacioni ipak prihvatio odluku Abitraže iz Pariza kojem je predviđena sporna isplata.

Iz ove kompanije su naveli da i pored ovih problema obezbjeđuju redovno snadbjevanje crnogorskog primorja, kao i da su do sada od ukupnog duga prema Svjetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Erste banci od 36 miliona eura vratili 22 miliona, i time dug sveli na oko 14 miliona eura bez ugrožavanja državnih garancije i uz redovno plaćanje svih obaveza prema državi, poslovnim partnerima i zaposlenima.

Bonus video: