Reketiraju firme u izbornoj godini

Bolje bi bilo da direktor PU pokuša da naplati poreski dug koji iznosi pola milijarde, smatraju u opoziciji i NVO sektoru
191 pregleda 5 komentar(a)
Poreska uprava Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Poreska uprava Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.01.2016. 21:05h

Direktor Poreske uprave, Miomir M. Mugoša, umjesto da pokuša da naplati poreski dug od pola milijarde eura, reketira firme koje redovno plaćaju poreze kroz akciju “Praznici za sve” koja se sprovodi u izbornoj godini, ocijenili su predstavnici opozicionih partija i NVO sektora.

Za njih je sporan i izbor NVO Evropska Podgorica za partnera u akciji koju PU spovodi u saradnji sa Glavnim gradom i Ministarstvom rada i socijalnog staranja. Projekat je pokrenuo Mugoša koji je kompanijama koje nemaju poreske dugove 7. decembra uputio pismo i pozvao ih da učestvuju u akciji u kojoj je prije novogodišnjih praznika u novcu, paketićima i opremi prikupljeno 27.020 eura. Novac je uplatilo 57 firmi, a šest je doniralo paketiće i opremu.

U Građanskom pokretu URA smatraju da je potez direktora PU nedopustiv i da je umjesto reketiranja onih koji plaćaju redovno poreze, trebalo da pokuša da naplati poreski dug koji je dostigao pola milijarde.

“Nova godina je period kad se, osim svođenja računa, dijele pokloni. PU je državni organ koji je zadužen za 'svođenje računa' i vođenje brige o plaćanju poreza. Zašto je ove godine, pored te značajne i odgovorne društvene uloge, direktor PU odlučio da bude i Djeda Mraz, nije jasno. Posebno je neprikladan način na koji je osmislio da prikupi novac”, rekla je “Vijestima” član Centralnog odbora Građanskog pokreta URA, Jasna Gajević.

Ona smatra da je neprikladno sa te društvene pozicije i na takav način “kamčiti” pare od urednih poreskih obveznika.

“Zloupotrebe česte u predizbornom periodu. Čelnici Glavnog grada i PU direktno povezani sa DPS-om”

“Da je akcija završila podjelom novogodišnjih poklona bila bi samo krajnje neprikladna, a njeno produžavanja na šest mjeseci u izbornoj godini govori jasno o njenim ciljevima. Vrhunac nevjerovatnih poteza u okviru te akcije je što su se pare po uputu sa pisma upućivale na račun široj javnosto nepoznate NVO pod nazivom Evropska Podgorica. Račun je bio otvoren u Prvoj banci i gle čuda, tri od šest te osnivača ove NVO se prezivaju Mugoša. To je često prezime u Podgorici, ali taj stepen slučajnosti se kosi sa naukom o vjerovatnoći”, rekla je Gajević.

Osnivači Evropske Podgorice su Darko Mirotić, Dejana Mugoša, Ilija Mugoša, Đurđica Mugoša, Jefimija Pavićević i Marija Radunović.

Gajević je dodala da URA i javnost interesuje da li je došlo vrijeme da se direktor PU, poslije sređivanja parkinga oko upravne zgrade, provjere bolovanja zaposlenih, dijeljenja paketića, počne baviti i naplatom enormnog poreskog duga ili će možda prioritet dati prilivu novca na račun NVO Evropska Podgorica. Iz PU su kazali da angažman te NVO obuhvata “pružanje usluga vezanih za organizaciju i dopremanje donacija, a isti se vrši bez naknade”.

Poslanik Pozitivne Goran Tuponja rekao je da su građani naučeni da i neke humane akcije posmatraju sa određenom dozom rezerve, jer iskustvo iz prošlosti pokazuje da sve može biti zloupotrijebljeno u političke svrhe.

"U Crnoj Gori ima, nažalost, puno ljudi kojima je zaista potrebna pomoć pa je rješenje u transparentnosti rada organa koji te akcije sprovode kako bi se isključile eventualne zloupotrebe. Kada govorimo o mogućoj vezi ove akcije sa predstojećim izborima isto važi, svi smo saglasni da treba pomoći socijalno najugroženijim, ali smo isto tako svjesni potencijalne opasnosti da se na taj način može zloupotrijebiti težak socijalni položaj ovih građana u predizborne svrhe", kazao je Tuponja.

Dodao je da ono što ohrabruje da u ovoj kampanji to neće biti slučaj, jeste da su najvećim dijelom primaoci pomoći djeca. On smatra da je jedini način da se odagnaju bilo kakve sumnje u zloupotrebe puna transparentnost cijelog procesa i rigorozno sankcionisanje bilo kakve nepravilnosti.

U Institutu alternativa smatraju da ovo nije dobar način da država razvija ili pomaže razvoj održivog sistema društvenog odgovornog poslovanja.

“Ovo nije posao kojim bi PU trebalo da se bavi, a naročito ne preko NVO koja je izabrana bez jasnih i logičnih kriterijuma. Nejasno je na osnovu kojih je kriterijuma Poreska uprava izabrala baš ovu NVO za partnera u sprovođenju projekta. Zbog te činjenice, pod sumnju je doveden sam cilj kampanje”, rekao je “Vijestima” istraživač javnih politika u Institutu alternativa Marko Sošić. Kako je naveo, NVO Evropska Podgorica, čiji je opis djelatnosti „unapređenje znanja o primjeni ljudskih prava i razvijanje, unapređivanje prakse u oblasti zaštite životne sredine“, nije mogla biti izabrana na osnovu iskustva u oblasti društveno odgovornog poslovanja, pružanja usluga socijalne zaštite, a pogotovo ne zbog kapaciteta za upravljanje ovim sredstvima.

Ines Mrdović iz MANS-a kaže da iako je uobičajeno da privatne kompanije doniraju sredstva za humanitarne potrebe, krajnje je neuobičajeno da ovakvu akciju sprovodi Poreska uprava.

Ona je “Vijestima” rekla da bi direktor PU trebalo da se fokusira na naplatu poreskog duga i to bi trebalo da mu bude prioritet, a ne sprovođenje akcija čiji je tajming veoma indikativan i maltene je u periodu kada se očekuju novi izbori.

Nejasno je na osnovu kojih je kriterijuma PU izabrala NVO za partnera u sprovođenju projekta. Zbog te činjenice, smatra Sošić, pod sumnju je doveden cilj kampanje

“Pored toga, imajući u vidu da su čelnici PU i Glavnog grada direktno povezani sa DPS-om i na ranije brojne primjere zloupotreba iz predizbornih perioda u vezi donacijama, pomenuću recimo donacije privatnih kompanija koje su uoči vanrednih parlamentarnih izbora 2012. godine izvodile javne radove (lokalna infrastruktura), postoji ogroman prostor za sumnju da se akcija može povezati sa predizbornim periodom. Na kraju, bilo bi zanimljivo čuti od direktora Poreske uprave zašto se akcija sprovodi baš sa pomenutom NVO", rekla je Mrdović.

NVO povjeren budžet veći od njenih prihoda

Iz Instituta alternativa naveli su da su ukupni prihodi NVO Evropska Podgorica u 2013. godini iznosili 11.788 eura, a u 2014. su bili 18.352 eura, kako je navedeno u finansijskim iskazima predatim Poreskoj upravi.

“Stoga nije jasno šta je navelo direktora Poreske uprave da zaključi da bi ova NVO mogla da uspješno upravlja sa 50.000 eura, što je bio planirani budžet projekta, odnosno, da se nosi sa budžetom koji je skoro tri puta veći od njenih ukupnih prihoda”, kazao je Sošić.

Bonus video: