Restis kršio ugovor, Vlada sve tolerisala?

Iz MANS-a su najavili krivične prijave i kazali da građani Crne Gore više ne mogu da tolerišu i plaćaju „ugradnju“ u privatizacije crnogorskih kompanija
0 komentar(a)
rudnik berane, Foto: Arhiva Vijesti
rudnik berane, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.01.2012. 08:57h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pripremila je obimnu dokumentaciju na osnovu koje će podnijeti krivične prijave protiv više osoba koje su imale veze sa privatizacijom beranskog Rudnika mrkog uglja i svime što se kasnije dešavalo u vezi sa tom kompanijom.

Zamjenik izvršnog direktora ove NVO, Dejan Milovac, rekao je “Vijestima” da dokumentacija koju MANS posjeduje i u slučaju Svetog Stefana, i u slučaju Rudnika uglja, a koje povezuje grčki milijarder Viktor Restis, ukazuje na sumnju da je nekoliko sadašnjih i bivših ministara iz Vlade uključeno u više kriminalnih radnji, koje su imale za cilj zaštitu privatnog interesa „strateškog“ investitora na štetu budžeta Crne Gore.

"Kompletna dokumentacija je već analizirana i biće dostavljena specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Đurđini Ivanović", rekao je Milovac.

On je objasnio da slučaj investicije na Svetom Stefanu nije jedini slučaj protežiranja grčkog investitora Viktora Restisa, već je taj „strateški“ partner bio privilegovan i u slučaju Rudnika uglja u Beranama.

On je kazao da građani Crne Gore više ne mogu da tolerišu i plaćaju „ugradnju“ u privatizacije crnogorskih kompanija.

Zamjenik izvršnog direktora MANS je dodao da je Balkan energy bio obavezan da uloži u Rudnik 120 miliona eura u četiri investicione godine, od čega 20 miliona kroz doinvestiranje, a 100 u izgradnju novog termoenergetskog bloka, ali da se to do danas nije desilo.

"Naprotiv, investitoru su činjeni ustupci i naknadno su donošeni aneksi kojima su im pomjerani rokovi za završetak obaveza, baš kao i u slučaju zakupa nad hotelima Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža. Ovakvo ponašanje Vlade koja mora da kontroliše ugovorne obaveze je nedopustivo i ukazuje na spregu pojedinaca iz Vlade sa navodnim strateškim investitorom", rekao je Milovac.

On je kazao da građani Crne Gore više ne mogu da tolerišu i plaćaju „ugradnju“ u privatizacije crnogorskih kompanija, i da je „više nego zrelo vrijeme da neko preuzme odgovornost“.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: