Restis prodao ili samo „prebacio” banku na Statisa i Drecuna

Na berzi juče obavljena kupoprodaja akcija First Financial banke
129 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2013. 07:22h

Kontroverzni grčki brodovlasnik Viktor Restis, kojeg grčke vlasti sumnjiče za pronevjeru i pranje novca, prodao je juče u dvije transakcije na Montenegroberzi 93,34 akcija First Financial banke (FFB) u Podgorici, za 500,46 hiljada eura.

Najveći dio od 85 odsto akcija, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ sa tržišta kapitala, kupio je njegov dugogodišnji poslovni partner i glavni čovjek zadužen za investicije u Crnoj Gori Petros Statis, dok je osam odsto akcija kupio dosadašnji glavni izvršni direktor First Financial banke Predrag Drecun. “Vijesti” su juče pokušale da kontaktiraju Drecuna, ali je odbijao telefonske pozive. On je ranije bio direktor u Prvoj banci, čiji je najveći akcionar Aco Đukanović, brat premijera Mila Đukanovića.

U blok trgovinama kroz dvije transakcije prosječna cijena po akciji First Finacial banke iznosila je svega 4,39 centi, dok je nominalna vrijednost jedan euro.

Ostvarena cijena za ovaj paket akcija čini samo desetinu od iznosa od pet miliona koliko bi, prema važećim crnogorskim propisima, trebalo da iznosi minimalni kapital jedne banke. Zbog toga se juče spekulisalo na tržištu kapitala da se nije radilo o stvarnoj promjeni vlasništva već o unaprijed dogovorenoj trovini i “prebacivanju” vlasništva između povezanih lica.

Grčki milioner Restis, koji posjeduje flotu i udjele u medijskim holdinzima, optužen je i uhapšen u junu ove godine zbog toga što je koristio svoj uticaj u grčkoj First biznis banci da bi osigurao kredite do oko 500 miliona eura za osobe i kompanije s kojima je bio povezan. Povodom hapšenja, Restis grupa je saopštila da je navode protiv njega iznio bivši zaposleni i da su „neosnovane“.

Petros Statis se do sada nije proslavio u trgovina na domaćim berzama. Poznat je kao trgovac hartijama od vrijednosti koji je godinama ekonomski potpuno neracionalno trošio milione eura kupujući akcije Kombinata aluminijuma, Luke Bar i drugih na kojima je kasnije ostvario gubitke.

Važi za glavnog Restisovog čovjeka na projektima u Crnoj Gori. Predsjednik je Odbora direktora u kompaniji Adriatik propertis, koja je zakupac Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže, a kojoj je Vlada prihvatila produženje zakupa za 12 godina i smanjenje kirije za trećinu.

Petros se nalazi i u kompanijama Vires, Golden Estate, First Holidays, koje se bave građevinarstvom i razradom projekata, a posjeduju zemljište u Podgorici, Kolašinu i Reževićima.

I Restis i Statis niz godina važe za investitore bliske premijeru Đukanoviću. Kompanija iz Restisove grupe, Balkan enerdži vlasnik je Rudnika mrkog uglja u Beranama, ali je ta privatizacije propala. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnosila je prijave protiv menadžmenta Balkan enerdži, jer su uzimali kredite od Restisove First financial banke, a zalagali su imovinu rudnika.

Galerija

Bonus video: