Revizija drugog bloka TE zbog akcize

U EPCG očekuju da će sa Rudnikom pronaći modalitet amortizacije uticaja akciza i da ona neće uticati na isplativost projekta
62 pregleda 2 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.06.2017. 17:23h

Uvođenje akcize na ugalj nije uključeno u troškove izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. Iz Elektroprivrede očekuju da akciza neće uticati na isplativost projekta, ali i da će ažurirati studiju izvodljivosti računajući i ovaj budući trošak.

Vlada je najavila uvođenje akcize na ugalj od januara 2019. godine. Kada bi se konačno postigao dogovor o ovom projektu, projektovanje i gradnja bi trajali 36 mjeseci.

Iz EPCG za “Vijesti” kažu da ovaj kompleksni projekat, oni i partneri sagledavaju i pripremaju na adekvatan način kroz relevantne studije koje su nedvosmisleno potvrdile opravdanost i isplativost projekta.

“Jasno je da je projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja, dugoročni projekat, pa su i sve rađene analize obuhvatale više scenarija, zavisno od kretanja cijena energije i drugih uslova poslovanja. Akcize na ugalj nijesu novost u EU praksi i nijesu iznenađenje koje može presudno uticati na isplativost projekta. Odgovoran pristup projektu naravno da podrazumijeva permanentno praćenje zakonskih trendova i starteških opredjeljenja, kako bi se i način realizacije projekta blagovremeno prilagodio uslovima”, rekli su iz EPCG.

Dodaju da je imajući u vidu da je Škoda Praha izabrala kompaniju General Electric za partnera na realizaciji ovog projekta sa novim finansijskim i osiguravajućim institucijama (Bank of China i Sinosura) svakako da je potrebno ažurirati prvobitnu Studiju izvodljivosti u koju će biti i inkorporirana i akciza za ugalj kada budu definisani svi detalji te obaveze.

“Očekujemo da će u narednom periodu i Rudnik uglja i EPCG pronaći modalitet amortizacije uticaja akciza tako da ne očekujemo da će ove manje promjene uticati na prethodnu Studiju izvodljivosti koja je pokazala da je projekat isplativ u svim varijantama scenarija izgradnje”, kazali su iz EPCG.

Iz EPCG su nedavno saopštili da su sa Škodom Praha nastavili pregovore u pravcu postizanja dogovora i počinjanja realizacije projekta izgradnje drugog bloka TE po ugovorenoj cijeni od 324,5 miliona eura.

Uvođenje akcize na ugalj dio je mjera koje je Vlada predložila u Fiskalnoj strategiji za period od 2017. do 2020. godine u cilju smanjenja javnog duga i budžetskog deficita. Među mjerama su i povećanje opšte stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 na 21 odsto, povećanje akciza na cigarete, alkohol, gaziranu vodu koja se zaslađuje...

Iz Ministarstva finansija su za “Vijesti” kazali da će akciza važiti i na domaći i uvezeni ugalj. Najznačajniji proizvođač uglja je Rudnik iz Pljevalja, a njegov kupac je Elektroprivreda za potrebe Termoelektrane.

Iz EPCG navode da je uvođenje akcize na ugalj, tačnije njihove granične vrijednosti, propisano EU zakonodavnim okvirom.

“Rano je izvoditi zaključke kako će izgledati efekti njihovog uvođenja i eventualnih impikacija na cijenu uglja, ali uvođenje akciza zasigurno ne može uticati na promjenu količina uvezenog ili izvezenog uglja, s obzirom da akciza predstavlja dodatak na cijenu robe bez obzira na njeno porijeklo”, rekli su iz EPCG.

U konkretnom slučaju, kako dodaju, akciza se isključivo vezuje na kalorijsku vrijednost uglja.

“Prve pretpostavke govore da će uvođenje akciza u sadašnjim uslovima uticati na povećanje operativnih troškova poslovanja Rudnika uglja, ali je jasno da ne mogu uticati na promjenu spoljnotrgovinskog bilansa. Ova vrsta opterećenja nije novost i nije iznenađenje u svjetlu srednjoročnih i dugoročnih projekcija poslovanja koje EPCG kreira”, objasnili su iz EPCG.

Analitičar Dejan Mijović ne vjeruje u mogućnost da bi ugalj iz okruženja mogao biti jeftiniji, prije svega zbog visokih troškova njegovog transporta do termoelektrane u Pljevljima.

“Da nije tako, EPCG bi ga i dosad uvozila ili makar pokušala priprijetiti takvim uvozom zbog preskupe cijene od 25 eura po toni koju godinama mora da plaća Rudniku uglja Pljevlja”, kazao je Mijović.

Dodaje da to što će se akciza naplaćivati i na uvezeni ugalj neće ugroziti monopol Rudnika kao snabdjevača EPCG.

Iz Rudnika su ranije saopštili da razumiju neophodnost uvođenja akcize na ugalj "jer je to jedna od aktuelnih EU direktiva". Smatraju da je još rano izvoditi zaključke koje će efekte njihovog uvođenja imati na poslovanje kompanije, s obzirom na to da do sada nijesu plaćali akcize i da im način obračuna nije do kraja poznat.

"U kojoj formi će zaživjeti finalni model, da li će se akcize plaćati na svaku proizvedenu tonu ili će ugalj za pojedine kategorije biti oslobođen akciza, na primjer ugalj za izvoz ili za široku potrošnju, vidjećemo. U svakom slučaju, uvođenje akciza u sadašnjim uslovima asocira na direktno povećanje troškova poslovanja. U kom obimu će to povećanje iznositi, zavisi od finalnog modela", kazali su "Vijestima" iz Rudnika uglja.

Uvođenje akcize velika usluga Italijanima jer će sada moći da tuže državu za “kršenje ugovora”

Mijović navodi da ako država preko Regulatorne agencije za energetiku (RAE) ipak prevali ovaj dodatni trošak akcize na Elektroprivredu i time je učini manje konkurentnom na odnedavno otvorenom tržištu električne energije, to će dati dodatnu argumentaciju A2A ne samo za izlazak iz EPCG i Crne Gore, već i da na arbitražnom sudu zatraži naknadu štete za kršenje privatizacionog ugovora.

“Kao što je poznato, A2A dosad nije imala takav adut na raspolaganju jer je uglavnom sama kriva što nije uspjela da ostvari bolje poslovne rezultate, pa se uvođenje akcize može tumačiti kao velika usluga A2A da putem arbitraže naknadno ostvari profit koji nije zaradila. Pošto su ovu nerazumnu odluku o uvođenju akcize donijeli najviši činovnici vlasti, ovako učinjena usluga se može kvalifikovati kao korupcija na visokom nivou”, upozorava Mijović.

Dodaje da pošto prethodni zajednički pokušaj izvlačenja profita putem nezakonitog brisanja gubitaka i smanjenja kapitala EPCG očigledno nije uspio zbog involviranja italijanskog tužioca, novouspostavljena akciza bi mogla da nadomjesti taj “gubitak”.

“Džabe se Specijalni državni tužilac žali da se protiv njega vodi specijalni rat, kada ne reaguje na ovako očigledne pokušaje pljačke desetina miliona eura”, kazao je Mijović.

RAE tvrdi da neće uvažiti povećani trošak koji će EPCG imati zbog akcize , odnosno da neće dozvoliti Elektroprivredi da prevali taj trošak na domaćinstva i privredu kroz više cijene električne energije.

“Ja se u to, ipak, ne bih kladio jer je RAE izgubila kredibilitet nezavisne institucije od kako je nekoliko njenih ključnih odluka o cijenama oboreno na sudu jer je protivno sopstvenim propisima odobravala EPCG više cijene na štetu potrošača. Možda se RAE i neće pozvati na akcizu kada bude odobrila više cijene struje već na neki drugi razlog, ali će potrošač na kraju proći kao u narodnoj poslovici: neće mu uzeti na mostu ali hoće na ćupriji”, kaže Mijović.

Bonus video: