Revizor u Luci provjerava sporni Franovićev izvještaj

Ilinka Vuković je odranije poznata kao beskompromisni sudski vještak, koja se nije libila da ostane dosljedna svojoj struci i otkrije pravo stanje i u kompanijama pojedinih privilegovanih crnogorskih tajkuna
718 pregleda 4 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 21.08.2018. 16:05h

Revizorskoj kući MV Konsalt, u većinskom vlasništvu sudskog vještaka Ilinke Vuković, povjereno je da provjeri polugodišnji izvještaj Luke Bar, saznaju “Vijesti”.

Taj posao bi trebalo da bude završen do kraja ovog mjeseca, kada bi trebalo da budu otklonjenje dileme da li je menadžment izvršnog direktora Zarije Franovića lažirao polugodišnji izvještaj u 2018. i fiktivno prikazao dobit u iznosu od oko 600 hiljada eura.

Vuković je odranije poznata kao beskompromisni sudski vještak koja se nije libila u Privrednom sudu da ostane dosljedna svojoj struci i otkriva pravo stanje i u kompanijama pojedinih privilegovanih crnogorskih tajkuna.

Odbor direktora Luke Bar početkom avgusta nije usvojio izvještaj o polugodišnjem radu i rezultatima poslovanja menadžmenta, već su naložili vanrednu reviziju.

Bord, kako je saopšteno, nije prihvatio izvještaj, “zato što nije ostvaren rezultat u skladu sa biznis planom, a zbog iskazane sumnje u vjerodostojnost datih finansijskih iskaza, sprovešće se vanredna revizija poslovanja za prvih šest mjeseci 2018.

Franovićev menadžment javno je saopštio da apsolutno podržava da se obavi vanredna revizija, “s obzirom na suprotstavljena mišljenja u samom Revizorskom odboru Luke Bar”.

Odbor direktora u cjelosti se distancirao od sumnjivih izjava Franovića od 13. jula ove godine zbog kojih su ga manjinski akcionari iz Crnogorske asocijacije malih akcionara (CAMA) prijavili regulatoru na tržištu kapitala i optužili za manipulaciju na berzi.

Komisija za tržište kapitala pokrenula je istragu povodom te prijave, a CAMA sumnja u Franovićev javno saopšten podatak da je Luka Bar tokom prvih šest mjeseci 2018. ostvarila profit u iznosu od 600.000 eura. CAMA tvrdi i da “postoje jake indicije da je, suprotno zabrani iz člana 138 Zakona o tržištu kapitala, javnosti pružio obmanjujuće i nepotpune informacije u vezi sa poslovanjem kompanije”.

Bonus video: