Risančić: Derete domaće ljude, a u "Porto" ne smijete ni da privirite

Odbornici u tivatskom parlamentu počeli sagledavati i tamniju stranu prisutva „velikih investitora“ u gradu, kritikuju Opštinu zbog novih nameta domicilnom stanovništvu
52 pregleda 5 komentar(a)
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.11.2014. 15:03h

Finansije danas su bile u fokusu sjednice Skupštine Opštine Tivat jer su odbornici prihvatili informaciju da se u budžet grada za devet mjeseci slilo 11,7 miliona eura što je 84,7 odsto godišnjeg plana, te da je istovremeno potrošeno 7,5 miliona što je 54,4 odsto ukupnih očekivanih godišnjih rashoda.

Iako su odbornici opozicije upozoravali da je neprecizna i diskriminatorska prema stanovnicima nekih djelova Tivta, a gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) čak i priznao da grafički prikaz granica poreskih zona koji je priložen ne odgovara tekstualnom dijelu odluke, SO je glasovima vladajuće DPS-SDP koalicije, usvojila izmjene i dopune odluke o porezu na nepokretnosti.

Novosel i vlast tvrde da se njome smanjuje iznos poreza za stanovnike nekih perifernih djelova opštine, dok opozicija smatra da je fiskalna politika lokalne uprave loša prema domicilnom stanovništvu kome su u prtoteklih par godina, višestruko uvećane obaveze po osnovu poreza na nepokretnosti.

„Ovo je smišljeno da porezima bukvalno udavite domicilno stanovništvo, posebno starosjedioce koji imaju veliku imovinu sticanu nečijim davnim radom po američkim rudnicimaili topljenjem po svjetskim morima. Vi Bokelje danas bukvalno tjerate da prodaju svoju imovinu jer nemaju od čega da plate enormne poreze na nju i opterećujete isto onoga starosjedioca ko ime desetine hiljada kvadrata zemlje i koju ne želi da proda, kao i nekog došljaka sa sjevera koji u Boki ima kuću i plac od možda 300 kvadrata, a istovremeno i desetine hektara pašnjaka i šuma u svom zavičaju na sjeveru za koje ne plaća nikakav porez.

Gradonačelniče, kažite Bokeljima da ne trebaju da imaju svoju zemlju", pozvao je Dejan Risančić (DSS) Novosela aludirajući načinjenicu da se gradonačelnik Tivta u taj grad doselio sa Žabljaka.

„Ovo je diskriminatorska odluka jer građanima koji imaju zemlju u građevinskim zonama, a na njihovim placevima se ne može graditi zato što su predviđeni za zelene površine, propisujete isti iznos poreza kao i onima u komšiluku koji mogu graditi, Dakle, nekome uzimate prava ali mu istovremeno proporcionalno ne smanjujete obaveze.

U kompleksu koji je dat Luštici Development sva zakupljena državna zemlja je pretvorena u građevinsku, dok je sva privatna ostavljena u zelenim zonama, pa će jednaki prez plaćati bogataši koji tamo kupuju nekretnine i mi domaći za svoju djedovinu", kazao je predstavnik NVO „matica Boke“ Ivan Starčević koji je ukazao na loše planiranje poreskih zona i činjenicu da su porezi na imovinu u Tivtu trenutno sedam puta veći nego u Herceg Novom, a od 12 do 15 puta veći nego u Baru. Novosel je na to odgovorio da „moramo izgleda prvo napraviti političku, pa tek onda poresku kartu Tivta“, i naglasio da „porez nije socijalna kategorija“ te da razvoj grada nameće porebu nalaženja stabilnih izvora finasiranja.

„Vlada ide ka tome da porez na nepokretnosti bude najznačajniji prihod lokalnih uprava, da se koeficijent za naplatu diže sa 0,1 na 0,25 posto procijenjene vrijednosti nekretnine, što će značiti još veći porez i to je realnost koja nas čeka", kazao je Novosel ne komentarišući da Vlada istovremeno namjerava da sve investitore oslobodi obaveze plaćanja komunalija što želi kompenzovati ovim povećanjem poreza na nekretnine.

On je dodao da lokalna uprava pokušava svjesno smanjenimporeskim osnovicama od 20 eura po metru kvadratnom zemlje i 1.095 eura po metru kvadrata stambenog prostora, relaksirati Tivćane i naveo da se dosta novca iz gradske kase troši na ekspropijaciju, pa budžet valja napuniti. Rasprava o lokalnim komunalnim taksama bio je još jedan povod opozici za napad na DPS-SDP vlast jer je propisano veće fiskalno opterećenje Tivćana koji imaju male barke dužine do 6 metara, nego onih koji imaju skupe skutere i glisere.

„Sad mi svi domaći koji imamo barke jer je to naš način života, moramo i to i zemlju prodavati jer nas ugušiste sa porezima i taksama. Koliko ove takse naplatite od stotina jahti i glisera koji su na stalnom vezu u Porto Montenegru", zapitao je Risančić na što je od glavne administratorke Jovanke Laličić(DPS) dobio odgovor da Opština koja to radi lokalnom stanovništvu, ne naplaćuje komunalnu taksu za „držanje plovnih objekata“ bogatašima što svoja skupa plovila stacioniraju u Porto Montenegru jer „ zakon ne dozvoljava naplatu takse za korištenje morske obale u poslovne svrhe“.

Tivtu svane kad se Srbi i Hrvati ujedine

Nezavisni odbornik Miomir Abović zatražio je da Opština naplati preko milion eura koliko po njegovom računu, iznosi povlastica na komunalije od 80 odsto kolika je prilikom izdavanje građevinske dozvole za hotel ranga pet zvjezdica, obračunata Porto Montenegru.

Umjesto klasičnog hotela, nikao je kondo-hotel „Regent Porto Montenegro“ u kome je veliki broj u međuvremenu na tržištu prodatih stanova, pa Abović sada traži da se za te stanove, naplati puni iznos komunalija. „To je suma od preko milion eura i ako je ne naplatite, osnovano se može sumnjati da ste korumpirani", kazao je Abović.

Odgovarajući na dobacivanje predsjednika SO Krsta Boškoviča (SDP) koji je, pominjući Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ iz Gonje Lastve i udruženje „Sloga“ iz Krtola, aludirao na juče iskazanu bliskost u stavovima opozicionih odbornika hrvatske i srpske nacionalnosti, Abović je u stihu poručio: „Kad se „Napredak“ i „Sloga“ ujedine, tek će tada Tivtu da svine, jer ste vi do sada vladali na ovim podjelama!“

Bonus video: