Rizaj: Albanija nije bezbjedna, Ulcinj ostaje top-destinacija za Albance sa Kosova

Direktor TC Kosova kaže da je za Kosovare dobra vijest to što su okončani radovi na putu Ulcinj-Krute da ne moraju da idu okolnim putevima
6003 pregleda 2 komentar(a)
Škeljzen Rizaj, Foto: Samir Adrović
Škeljzen Rizaj, Foto: Samir Adrović

Uprkos velikim gužvama na graničnom prelazu Murićani-Sukobin i nepopularnih mjera poput imperativnog plaćanja osiguranja za auta u iznosu od 15 eura i pomalo mučne provjere na granici da li su gosti platili boravišnu taksu, Crna Gora i Ulcinj ostaju top-destinacije za Albance sa Kosova, kaže direktor Turističkog centra Kosova Škeljzen Rizaj.

Ono što je najvažnije za Kosovare, ističe poznati turistički poslenik, jeste njihova bezbjednost na ljetovanju, koja je kako tvrdi, i ove godine bila na visokom nivou.

“Pitaju me često da li Albanija može biti konkurentna turistička destinacija Crnoj Gori kada je u pitanju kosovsko tržište. Odgovaram da ne može još dugi niz godina jer naš čovjek traži mjesto gdje će imati bezbjedan odmor, a to ni u kom slučaju nije Albanija gdje smo ove sezone imali 20 utopljenja kosovskih turista, a godinu ranije čak 40. Da ne govorim o drugim aspektima bezbjednosti jer, recimo, cijela planeta je vidjela divljanje vlasnika jednog restorana nad porodicom bivšeg španskog ministra”, kaže Rizaj u razgovoru za “Vijesti”.

Dodaje da su spasioci iz Albanije licence dobijali u Crnoj Gori gdje su i završavali kurseve.

“Nažalost, na tamošnjim plažama, rijetko za njih ima posla. To nije uređeno kao u Crnoj Gori. Zato su kupači prepušteni Bogu na milost i nemilost”, kaže Rizaj.

Ističe da je za Kosovare dobra vijest to što su okončani radovi na putu Ulcinj-Krute da ne moraju da idu okolnim putevima.

Kao pozitivan primjer naveo je početak rada Parking servisa.

“Poslije decenija nereda u saobraćaju, konačno smo dočekali red. To je svakako plus sezone i vjerujem da će naredne Parking servis još bolje funkcionisati”, ističe Rizaj.

Prema zvaničnim podacima lokalne Turističke organizacije, do kraja avgusta blizu 100.000 Kosovara, ostvarilo je oko 450.000 noćenja, ali Rizaj tvrdi da su realno te cifre duplo veće.

“I ne samo to, Kosovari su ovdje dnevno trošili, računajući i smještaj, preko dva i po miliona eura. To je minimum jer ne računamo novac trošen na skupe noćne provode”, kaže Rizaj.

Porast broja gostiju iz Bosne i Hercegovine, nije iznenađenje za Rizaja.

“Naprotiv, očekujem da trend rasta bude nastavljen. Zašto? Zato što se oni ovdje udobno osjećaju, imaju džamije, omiljene plaže... Uz to su nenametljivi i dobri potrošači. U svakom slučaju dobra vijest za Ulcinj”, kaže Rizaj.

Raduje ga najava proširenja graničnog prelaza što bi smanjilo čekanje i stvaranje kilometarskih kolona. Dodaje da do početka sljedeće sezone, dvije države moraju regulisati osiguranje za automobile.

“Mi u Srbiji ne plaćamo osiguranje, sa Makedonijom je to nešto na godišnjem nivou. Ovdje stvar u rukama drže osiguravajuća društva i tu moramo nešto mijenjati”, tvrdi Rizaj.

Podsjeća da je na Kosovu mučno odjeknula vijest sa početka sezone kada je jedan turista kažnjen jer nije platio boravišnu taksu.

“U novinama su osvanuli naslovi kako Crnogorci kažnjavaju Kosovare na granici od 150 do 200 eura ukoliko nijesu platili boravišnu taksu prilikom ljetovanja. To je ipak bio samo jedan slučaj, ali dovoljno da može biti neprimjereno protumačen”, kaže Rizaj.

Upozorava da bi ukoliko se kažnjavanje nastavi i naredne godine, moglo doći do bojkota.

“To niko ne želi i zato apelujem da se gosti na granici ne zaustavljaju zbog toga. Mi nijesmo krivi i nije naš problem kako će grad prikupiti boravišnu taksu. Samo ne želimo neprijatnosti na granici”, kaže Rizaj.

On podsjeća da Kosovari danas u Ulcinju skuplje plaćaju krevet nego Njemci u prošlom vijeku polupansion u tek otvorenim hotelima “Ulcinjske rivijere”.

“Njih je noćenje sa doručkom i večerom koštalo devet njemačkih maraka. Gdje mi da nađemo krevet za 4,5 eura kada je sada van sezone, recimo u Pinješu, noćenje u privatnom smještaju oko 15 eura”, priča Rizaj.

Kaže da turisti sa Kosova hvale graničnu policiju zbog brze i efikasne kontrole.

“Takođe, imamo pohvale i za rad Uprave policije i komunalnih policajaca. Zato se moramo boriti da otklonimo evidentirane probleme”, ističe Rizaj.

Dodaje da je pozitivnu atmosferu u Ulcinju prepoznao i kosovski džet-set.

“Gotovo da nema poznatijeg muzičara sa Kosova koji nije imao nastup u Ulcinju. Svjetski poznata pjevačica Rita Ora kupila je kućicu na Adi Bojani. Tu je bio i šampion Formule 1 Luis Hamilton... Sve to pokazuje da Ulcinj ima tradiciju i za masovni, ali i za vrhunski turizam”, smatra Rizaj.

Crna Gora nije zaslužila provokacije Kosovara

Sezona u Ulcinju, navodi Rizaj, protekla je bez ozbiljnijih incidenata.

“Ne računajući skandiranje grupe mladića, koji su uzvikivali ‘UČK’ pred kraj sezone. Takve provokacije Crna Gora nije zaslužila, ona nas je svojevremeno spasavala i to mi na Kosovu dobro znamo. Ali radi javnosti, ti mladići su rođeni i odrasli u Njemačkoj i ko zna šta su umislili”, kaže Rizaj govoreći o pet mladića koji su zbog narušavanja javnog reda i mira, veličajući UČK, kažnjeni sa po 100 eura i protjerani iz Crne Gore.

Bonus video: