Rješenje o zabrani gradnje „u fazi dostavljanja”

“Mimoza grupa”, čija je izvršna direktorica ruska državljanka Anastazija Lašmanova, prije dvije i po godine kupila je stari hotel “Mimoza” i plac od oko 4.600 kvadrata u centru grada, na kojem se nalazio hotel, za 6,5 miliona eura
159 pregleda 9 komentar(a)
Mimoza gradilišt Tivat, Foto: Siniša Luković
Mimoza gradilišt Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 07.05.2018. 18:58h

Kompanija “Mimoza grupa” iz Tivta iza koje stoji ruski i crnogorski kapital, još nema formalnu saglasnost državnih, ili organa Opštine za gradnju novog luksuznog kondo-hotela u centru Tivta, na lokaciji nekadašnjeg hotela “Mimoza”. Uprkos tome, ova kompanija svakodnevno nesmetano izvodi radove na obezbjeđenju i fundiranju temeljne jame novog objekta, jer po projektu, novi hotel treba da ima i dvije podzemne etaže za garaže, pa je neophodno adekvatno obezbijediti teren u centru grada i u neposrednoj blizini morske obale, da bi se u njemu iskopala rupa dubine skoro 10 metara.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma potvrdili su “Vijestima” da investitor “Mimoza grupa” posjeduje odobrenje za rušenje prethodno postojećeg objekta na katastarskim parcelama 2284 i 3385 KO Tivat.

“Odobrenje je izdato rješenjem MORT-a 5. aprila 2016. Dakle, u skladu sa odobrenjem, na predmetnoj lokaciji se mogu obavljati radovi na rušenju objekta. Investitoru je, u zakonom propisanoj proceduri, zabranjeno izvođenje radova na građenju novog objekta hotela rješenjem urbanističko-građevinskog inspektora broj UP I 107/8-226/1 od 30. 4. 2018. godine. DUP ‘’Tivat - Centar’’ stavljen je van snage prije prijave građenja, a nakon izdavanja urbanističko-tehničkih uslova broj 05-1840/9 od 10. 11. 2015. godine, zbog čega ni projekat nije bilo moguće raditi po UTU-ima iz nevažećeg plana”, objasnili su iz MORT-a zašto toj kompaniji nisu formalno dali saglasnost (dozvolu) da započne gradnju novog hotela.

Oni međutim, nisu precizno odgovorili zašto urbanistilko-građevinska inspkecija koja je u nadležnosti tog Ministarstva, nije spriječila građevinske radove koji se obavljaju na lokaciji bivše “Mimoze” koja je već odavno potpuno porušena, a minulih dana uklonjeni su čak i posljednji ostaci temelja starog hotela kako bi počelo fundiranje i obezbjeđenje temeljne jame novog objekta. “Rješenje o zabrani izgradnje je trenutno u fazi dostavljanja i na isto investitor ima pravo žalbe u roku od osam dana od prijema. Ukoliko investitor započne sa izgradnjom novog objekta, suprotno postojećim rješenjima, biće preduzete procedure u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata”, tvrde iz resora ministra Pavla Radulovića (DPS).

“Mimoza grupa”, čija je izvršna direktorica ruska državljanka Anastazija Lašmanova, prije dvije i po godine kupila je stari hotel “Mimoza” i plac od oko 4.600 kvadrata u centru grada, na kojem se nalazio hotel, za 6,5 miliona eura. Stari hotel iz 1958. su srušili jer namjeravaju da ovdje podignu luksuzni novi kondo-hotel kapaciteta 50-tak apartmana, ranga pet zvjezdica. U pregovorima su sa renomiranom “Marriot” grupacijom da njihov podbrend “Autograph Collection”, koji upravlja luksuznim butik- hotelima širom svijeta, preuzme i upravljanje novim hotelom u Tivtu kada on bude izgrađen do sredine ljeta ili početka jeseni 2019.

Iz MORT-a su “Vijestima” rekli da novi DUP ‘’Tivat – Centar’’ još nije usvojen. Opština Tivat je u petak i zvanično završila javnu raspravu o tom dokumentu koja je efektivno trajala samo tri radna dana i to bez održavanja uobičajenog okruglog stola sa građanima. Plan tivatskih opštinara je da novi DUP “Tivat –Centar”, koji je izradio Republički zavod za urbanizam i projektovanje u vlasništvu podgoričkog biznismena Aca Đukanovića, pripreme za usvajanje na sjednici SO koja bi se održala kraja maja, a čime će se steći uslovi da “Mimoza grupa” u legalne tokove uvede svoju praktično već započetu izgradnju novog hotela u centru grada.

Bonus video: