Roćenu otkaz u Rudniku uglja nakon 37 godina rada

Roćen (DPS) navodi da je Rudnik uglja bio na ivici stečaja i bankrota, a da je u tu poziciju doveden zbog lošeg rukovođenja prethodnog menadžmenta na čelu sa Filipom Vukovićem
69 pregleda 32 komentar(a)
Vuk Roćen, Foto: Goran Malidžan
Vuk Roćen, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 16.08.2014. 06:50h

Doskorašnji izvršni direktor pljevaljskog Rudnika uglja (RUP) Vuk Roćen (DPS) dobio je otkaz nakon 37 godina rada u tom preduzeću.

On tvrdi da je otkaz dobio bez razloga i obrazloženja čim je čelo Odbora direktora RUP-a preuzeo pomoćnik ministra ekonomije za rudarstvo i geološka istraživanja Vladan Dubljević.

Roćen je najavio da će se sudski žaliti, poručujući da je "siguran da će sudovi ovu nepravdu ispraviti".

"Kao nagradu za uspješan rad dobio sam otkaz. Ovo je prvi potez čovjeka koji na mom primjeru demonstrira silu, bezakonje i kaubojsko ponašanje… Neljudsko i nečovječno ponašanje pokazuje kako su ljudi spremni nisko da se spuste zarad ostvarenja vlastitih interesa. Čitav svoj radni vijek borio sam se za dobrobit RUP-a i Pljevalja, a dočekao sam otkaz, na tako brutalan način kao da nikada nijesam radio u RUP-u, a od koga je nije ni čudo”, navodi Roćen u saopštenju.

On tvrdi da Odbor koji predvodi Dubljević i onaj prethodni na čelu sa Zoranom Gospićem (DPS) "osionim, nestručnim i nasilničkim ponašanjem pokušavaju da unište i obesmisle vođenje kompanije i ostvarene rezultate".

Roćen tvrdi da je 7. avgusta održana nelegalna i nelegitimna sjednica Odbora na kojoj nije bilo kvoruma

Najveći vlasnik je italijanski A2A, a država je druga po udjelu.

"Smijeniti 12 direktora uspješne i profitabilne kompanije bez osnova i objašnjenja je krajnje drsko, neodgovorno i neozbiljno. To je urađeno suprotno tada važećem Zakonu o finansiranju političkih partija”, rekao je Roćen.

On se tokom izbora, održanih 25. maja i u Pljevljima, o tome nije izjašnjavao, a mandat mu je skraćen u aprilu. Vršilac dužnosti direktora bio je do izbora Slavoljuba Popodića za direktorsku funkciju, što je urađeno početkom avgusta. I Roćen je bio kandidat.

Roćen tvrdi da je 7. avgusta održana nelegalna i nelegitimna sjednica Odbora na kojoj nije bilo kvoruma.

"Na njoj su prisustvovala samo tri od ukupno 7 članova - Dubljević, Gospić i Neda Ivović", istakao je on. To je bila elektronska sjednica.

"Ostali članovi su se povremeno javljali telefonom i na taj način učestvovali u radu što je nezakonito i u suprotnosti sa važećim statutom i pravilnikom o radu Odbora”, smatra Roćen.

Tvrdi da niko od sedam članova Odbora, savjetnik i novi izvršni direktor nijesu rudarske struke, "nemaju nijednog radnog dana u proizvodnji, a kao čovjek koji ima 37 godina radnog iskustva u RUP-u i koji je prošao sva radna mjesta, bojim se da sa ovakvim Odborom Rudnik nema svijetlu budućnost".

Roćen je istakao da je RUP, kada je on preuzeo direktorsko mjesto, bio na ivici stečaja i bankrota, a da je u tu poziciju doveden zbog lošeg rukovođenja prethodnog menadžmenta na čelu sa Filipom Vukovićem (DPS).

Naveo je da je tokom njegovog mandata RUP postao proizvodno i razvojno stabilan i profitabilan, zarade su redovne, prosječna plata 2006. je bila 345 eura, a u 2014. oko 720 eura, tokom 2012, 2013. i prva 3 mjeseca ove godine RUP je u državni budžet uplatio oko 40 miliona, napravljeno je 80 stanova za zaposlene i podijeljeno tri miliona stambenih kredita...

Dubljević: Mandat mu skraćen prije mog dolaska u Rudnik, nije se žalio

Na pitanje o optužbama i otpuštanju Roćena, Dubljević je “Vijestima” odgovorio da nema veze sa tim, pošto ga je Roćenu mandat skratio prethodni saziv Odbora direktora Rudnika, a on se nije žalio na tu odluku.

Gotovo kompletno rukovodstvo je smijenjeno u aprilu. Dubljević je izabran početkom avgusta.

Dubljević je rekao da je iznenađen reakcijom Roćena, s obzirom na to da mu je i lično čestitao preuzimanje dužnosti, poželio uspješan rad lično i Rudniku i tada nije imao primjedbi koje sada plasira.

"Odgovorio sam mu da se nadam da ćemo zajedno, svako na svoj način, dati doprinos za dobrobit RUP-a i Pljevalja. Toliko o svemu".

Bonus video: