Ročište opet odloženo, klijenti traže izuzeće sudije jer oteže "švajcarce"

Predstavnik klijenata Dragan Senić kazao je da je pitanje za Vrhovni sud, Sudski savjet i ministra pravde, zašto su dvije godine od podnošenja tužbe do sada održana samo četiri ročišta. Tužba je podnijeta još u maju 2013. godine
2 komentar(a)
Protest korisnika kredita u švajcarskim francima, Foto: Zoran Đurić
Protest korisnika kredita u švajcarskim francima, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.05.2015. 17:10h

U Osnovnom sudu juče nije nastavljeno pripremno ročište po tužbi Centra za zaštitu potrošača (CEZAP), koji zastupa 300 građana koji tuže Hipo Alpe Adria banku zbog kredita odobrenih u švajcarskim francima, jer se spisu po drugom sporu nalaze u Višem sudu. Ročište je odloženo za kraj juna.

Još jedno odgađanje ročišta izazvalo je revolt klijenata, a njihov advokat Vladan Đuranović najavio je da će tražiti izuzeće sudije Nataše Bošković. Advokati banke prethodno su uložili žalbe Višem sudu zbog dva rješenja Osnovnog suda, u vezi s pristupanjem nekih osoba na stranu tužioca, kao i na rješenje o troškovima postupka.

“Isto kao i prošli put u decembru nije bilo nikakvog razloga da se ročište odlaže, a spisi iz Višeg suda su se mogli pribaviti da se ono održi. Tražimo izuzeće sutkinje, a to smo pokušali da izbjegnemo do sada kako se ne bi prolongirao postupak”, kazao je Đuranović.

On je naglasio da je ugroženo 300 porodica.

Predstavnik klijenata Dragan Senić kazao je da je pitanje za Vrhovni sud, Sudski savjet i ministra pravde, zašto su dvije godine od podnošenja tužbe do sada održana samo četiri ročišta. Tužba je podnijeta još u maju 2013. godine.

On je pozvao poslanike i predsjednika države da predloži novog guvernera koji će raditi u interesu građana. Senić je kazao da je Centralna banka kriva što su se krediti u švajcarskim francima kao “toksični bankarski proizvod” našli na tržištu.

Banka je sporne kredite odobravala 2007. i 2008. godine, a zbog drastične promjene odnosa švajcarskog franka i eura rate u eurima su im uvećavane i do 80 odsto. Nekima od njih glavnica je sada u eurima veća nego kada su podigli kredit.

Iz banke je ranije saopšteno da su kredite obračunate u švajcarskim francima davale u skladu sa zakonskim obavezama, kao i da su klijenti bili upoznati sa mogućim rizicima u slučaju promjene kursa.

Ovo je prva kolektivna tužba protiv neke banke u Crnoj Gori.

U Srbiji blokiraju rad banaka praveći vještačke gužve

Udruženja bankarskih klijenata “Efektiva” iz Srbije, koje okuplja građane koje imaju kredite i švajcarskim francima, organizovali su vještačke gužve i blokade rada filijala nakon što su banke odbile da pregovaraju sa njima.

Kako prenose mediji u Srbiji, gužve su pravili tako što su u grupama od po 50 - 70 ljudi odlazili u filijale i svoj dug plaćali uplatnicama sa iznosom od svega dva dinara, pa se zatim vraćali u red. Time su blokirali rad filijale, a izvršni odbor banke ih je nakon toga pozvao na nastavak razgovora.

Iz udruženja su najavili da će ukoliko banke odbiju dogovor, organizovano donositi prigovore koji neće biti napisani na papiru već na haubama od automobila, starim vratima, daskama za ve-ce šolje, šperpločama, najlonu od 10 kvadrata... Kako su objasnili u zakonu, nije navedeno da prigovor mora biti napisan na papiru već samo da ga banka mora primiti i razmotriti, a u suprotnom joj prijeti kazna od 100 hiljada dinara (830 eura).

Bonus video: