Ročište za ispitivanje potraživanja od Rudnika boksita odgođeno za 14. februar

Stečaj u nikšićkim Rudnicima uveden je 19. novembra odlukom suda na zahtjev CKB zbog duga od oko 1,59 miliona eura
77 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Rudnik boksita, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 11.01.2014. 12:43h

Ročište za ispitivanje potraživanja od nikšićkih Rudnika boksita, koje je trebalo da bude održano u Privrednom sudu, odgođeno je za 14. februar jer stečajni upravnik Zdravko Cicmil, zbog obima posla, nije uspio da obradi sve prijavljene dugove.

Cicmil je potvrdio “Vijestima” da je, za sada, dostavljeno 130 prijava kojima se od Boksita traži ukupno 130 miliona eura.

Od nikšićke kompanije pojedinačno najviše potražuje Kombinat aluminijuma 43 miliona eura, pa of šor firma Shasta Univerzal, iza koje stoji ruski biznismen Oleg Deripaska, 17,15 miliona. Država je prijavila da joj Boksiti duguju 14 miliona eura, od čega oko 9,3 miliona eura za poreze i doprinose.

Radnici Boksita u neto iznosu zahtijevaju 4,5 miliona eura, ali su njihova ukupna potraživanja, zbog prijave Poreske uprave, duplirana na oko 14 miliona. Toliko traže na ime doprinosa, plata, zimnica, regresa i jubilarnih nagrada. Uprava Boksita, u kojima su većinsko vlasništvo dijelili Deripaskin CEAC i Vlada, ostala je dužna radnicima sve plate za prošlu godinu, a doprinosi nijesu uplaćivani od 2009.

"Određene procesne pretpostavke upravnik, zbog proteklih praznika, nije završio zbog čega je ispitno ročište odgođeno", potvrdio je stečajni sudija Ivan Kovačević.

Stečaj u nikšićkim Rudnicima boksita uveden je 19. novembra odlukom suda na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB) zbog duga od oko 1,59 miliona eura.

Prema posljednjem finansijskom izvještaju, akumulirani gubici kompanije iz prethodnih godina dostižu 138 miliona eura.

Izvršni direktor Rudnika boksita Milorad Đurović tražio je od Ministarstva ekonomije i Privrednog suda da se iz stečajne mase tog preduzeća prvo vrati dug za 14 povjerilaca, u ukupnom iznosu od oko 280 hiljada eura.

Htio je da se izmire od novca od prodaje rude, jer je zbog tih obaveza navodno bio izložen „svakodnevnim pritiscima“. U stečajnoj upravi i Vladi su takav zahtjev ocijenili neprihvatljivim.

Bonus video: