Rokšped traži pola miliona zbog Mugošine "prevare"

Iz kompanije naveli da su sa gradonačelnikom u oktobru 2000. potpisali zaključak ali da DUP za njihov objekat još nije završen
128 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.02.2018. 07:22h

Kompanija Rokšped tužila je Privrednom sudu Glavni grad jer je, kako se navodi u tužbi, pretpjela ogromnu štetu zbog neusvajanja Detaljnog urbanističkog plana “Tuzi 3”, zbog čega proteklih 18 godina nije mogla dobiti građevinsku dozvolu za svoj poslovni centar u Tuzima.

Procijenjena vrijednost spora je pola miliona eura, a ta firma traži od suda da vještaci precizno utvrde visinu pretrpljene štete.

U tužbi piše da se navedena šteta ogleda u stvarnoj šteti koju je Rokšed pretrpio zbog činjenice da je u avgustu 2000. u potpunosti izmirio 64.947 njemačkih maraka po osnovu akontativne naplate naknade za uređenje građevinskog zemljišta. Drugi osnov po kojem traži odštetu se odnosi na kamate za kredit uzet za izgradnju objekta. Treći osnov je na ime izgubljene dobiti zbog nemogućnosti prodaje i servisiranja vozila i pružanja usluga tehničkog pregleda u tom auto centru.

Rokšped navodi da je fer vrijednost novosagrađenog objekta 3,63 miliona eura ili 2.650 eura po kvadratu i da su pored izgradnje tog objekta uložili ukupno 61.370 eura u komunalno opremanje objekta i dijela naselja Tuzi (kolovozni zastor, izgradnja cjevovoda, javna rasvjeta), a što je trebalo da uradi Glavni grada po osnovu plaćene naknade za komunalije.

Osnov za zaključenje ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza na osnovu kojeg je akontativno uplaćena naknada za komunalije bio je zaključak predsjednika opštine Podgorica iz oktobra 2000. i dopuna tog zaključka iz marta naredne godine. U tom periodu gradonačelnik Podgorice bio je Miomir Mugoša.

Zaključak je imao cilj da omogući bespravnim graditeljima da uđu u postupak legalizacije pod uslovom da akontativno plate naknadu, ali i kao dokaz za izdavanje privremenog odobrenja za rad od opštinskog Sekretarijata za privredu. U tužbi se navodi da je taj zaključak bio prevara za Rokšped jer DUP “Tuzi 3” još nije usvojen.

Prema informacijama iz Glavnog grada tender za izbor obrađivača je bio raspisan, ali je “obustavljen zbog neispravnih ponuda”.

U tužbi piše da je poslije zaključka predsjednika Opštine i plaćene naknade, Rokšped zaključio dilerski ugovor sa firmama Audi i Porše u decembra 2011. Ugovor je predviđao da taj brend ne može poslovati u objektu ako on nema građevinski i upotrebnu dozvolu. Od Audija i Poršea je u prvoj polovini 2014. najprije stiglo upozorenje, a potom je ugovor raskinut.

Bonus video: