Rošajzen: Na Perućici ne gradite elektrane

„Sada podržavam održivi razvoj u Crnoj Gori i susjednim balkanskim zemljama. Nakon nekoliko putovanja prilično sam upoznat sa političkom, ekonomskom i posebno ekološkom situacijom u zemlji. To je razlog za moje pismo u vezi sa predviđenom izgradnjom devet malih hidroelektrana (HE) na rijeci Perućici“, naveo je Rošajzen
56 pregleda 1 komentar(a)
Perućica, Foto: NVO Perućica
Perućica, Foto: NVO Perućica
Ažurirano: 20.10.2016. 18:31h

Sliv rijeke Perućice, gdje je planirana gradnja devet malih elektrana (mHE), trebalo bi proglasiti zaštićenim područjem u skladu sa EU Direktivom o zaštiti prirodnih staništa faune i flore, smatra bivši generalni sekretar Njemačke lige za zaštitu prirode i okoline (Deutscher Naturschutzring) Helmut Rošajzen.

On je uputio pisma šefu Delegacije EU u Podgorici Aviu Oravu i ministrima ekonomije i održivog razvoja i turizma Vladimiru Kavariću i Branimiru Gvozdenoviću u vezi sa gradnjom mHE u slivu rijeka Perućice.

Rošajzen ministre poziva da ne odobre i ne podrže izgradnju mHE i da se pobrinu za pravilnu procjenu uticaja na okolinu.

U pismu Oravu navodi da bi bilo dobro ako je o ovom pitanju razgovarao sa predstavnicima Vlade Crne Gore, posebno pred otvaranje poglavlja 27 - životna sredina i klimatske promjene.

Podsjeća da je bio generalni sekretar Njemačke liga za zaštitu prirode i okoline, federacije gotovo 100 njemački ekoloških organizacija sa više od pet miliona pojedinačnih članova u periodu 1980-2014.

„Sada podržavam održivi razvoj u Crnoj Gori i susjednim balkanskim zemljama. Nakon nekoliko putovanja prilično sam upoznat sa političkom, ekonomskom i posebno ekološkom situacijom u zemlji. To je razlog za moje pismo u vezi sa predviđenom izgradnjom devet malih hidroelektrana (HE) na rijeci Perućici“, naveo je Rošajzen.

Smatra da bi izgradnja mHE divlju rijeku od 14 kilometara pretvorila u uzemljene cijevi i uništile bi se zaštićene vrste i njihova staništa.

„To nije u skladu sa Direktivom o zaštiti prirodnih staništa faune i flore i Okvirnom direktivom o vodama. Prema propisima EU potrebna je odgovarajuća procjena uticaja na okolinu“, upozorava Rošajzen. Predstavnici NVO „Perućica“ Milan Kastratović i Milutin Kočanović podnijeli su nedavno vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića, ministra ekonomije Kavarića i više državnih funkcionera. Oni od VDT-a traže da “spriječi očigledan kriminal”, prilikom odobrenja izgradnje mHE Bradavac u slivu Perućice i Mojanske.

Odobrenje za izgradnju dobio je Igor Mašović, brat gradonačelnika Andrijevice.

Prijava je podnijeta i protiv direktora Direktorata za energetiku Miodraga Čanovića, sekretara Ministarstva ekonomije Igora Noveljića, direktora Agencije za zaštitu životne sredine Ervina Spahića, njegovog pomoćnika Ilije Radovića i biologa iz Agencije Emira Redžepagića. Krivičnom prijavom obuhvaćen je i predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Muhamed Đokaj.

Iz Ministarstva ekonomije su ranije rekli da na vodotoku Perućica još nijesu date koncesije, niti je raspisan tender, a da se trenutno pravi izvještaj sa javne rasprave na Nacrt koncesionog akta na koji nije stigla nijedna primjedba i sugestija od ove NVO.

Biodiverzitet sa zaštićenim vrstama

Rošajzen navodi da Perućica teče kroz planinske predjele Prokletija i Komova, što je jedan od najljepših pejzaža na Balkanu.

„Biodiverzitet rijeke Perućica i okoline je vrlo bogat. Naći ćete zaštićene vrste kao što su vidra, slijepo kuče, ris, dvije vrste zmije smuk, slijepi miš, veliki tetrijeb, orao krstaš“, kazao je Rošajzen.

Bonus video: