Rožajci i Mojkovčani opet švercuju cigarete

"Montenegro duvan comerc" prodala cigarete firmi bez dozvole iz rožajskog “švercerskog raja”
221 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2014. 19:49h

Firma "Stupa company" iz istoimenog sela kod Rožaja nije imala odobrenja za promet na malo duvanskim proizvodima 10. septembra. Tada im je policija oduzela 200 paketa cigareta marke “monte”. Kompanija "Montenegro duvan comerc" je prekršila Zakon o duvanu što im je te cigarete prodala, potvrđeno je “Vijestima” iz Agencije za duvan.

Istraživanje “Vijesti” je pokazalo da su “Stupa company” i njena odgovorna lica ranije nekoliko puta osuđivani zbog krijumčarenja i da Ministarstvo pravde nije moglo izdati dokument da se ne nalaze u kaznenoj evidenciji, na osnovu kojeg su naknadno dobili odobrenje za promet cigareta.

Kako je saopšteno iz MUP-a, rožajska saobraćajna policija je 10. septembra u 23 sata zaustavila teretno vozilo MAN u kojem su pronašli ovu količinu cigareta.

Vozilom je upravljao M.M. (37) iz Rožaja. Utvrđeno je da cigarete “monte” imaju akcizne markice i otpremnicu koju je istog dana firma „Montenegro duvan comerc“ (MDC) iz Mojkovca izdala kupcu firmi Stupa.

Na otpremnici nije bilo cijene, a vozač je pokazao kopiju odobrenja Agencije za duvan, čija je važnost istekla u februaru ove godine.

Po nalogu zamjenika osnovnog tužioca, kriminalistička policija je narednog dana izvršila dodatne provjere i utvrdila da Stupa nije imala važeće rješenje Agencije za duvan da se bavi trgovinom i prevozom duvanskih proizvoda, a protiv M.M. je podnijeta krivična prijava zbog nedozvoljene trgovine. Cigarete, čija je vrijednost 110 hiljada eura, su oduzete.

Kazna za MDC trebalo da bude do 20.000

Trgovac na veliko duvanskim proizvodima dužan je, kako piše u Zakonu, da duvanske proizvode prodaje trgovcima na malo koji za to imaju odobrenje. Za kršenje ovog člana propisana je novčana kazna za veletrgovca od 10 do 20 hiljada eura, za odgovorno lice od 1.000 do 2.000 eura.

Navedena je i zaštitna mjera zabrana obavljanja djelatnosti od jednog mjeseca do jedne godine. U slučaju da preduzeće ili odgovorno lice bude osuđeno za nedozvoljenu trgovinu ili za prekršaj iz ovog zakona odobrenje se trajno oduzima.

Sjedište “Montenegro tobacco company”

Iz Agencije za duvan saopštili su zvanično “Vijestima” da je "Stupa company" iz Rožaja posjedovala odobrenje za obavljanje prometa na malo koje je isteklo u februaru ove godine, kao i da su zahtjev za produženje odobrenja predali 2. septembra.

“S obzirom na to da su u tom periodu bili godišnji odmori, i da se za izdavanje pojedinih dokumenta čekalo, navedena firma je ostala dužna da dostavi još uvjerenje iz kaznene evidencije za odgovorno lice u tom privrednom društvu. (Ovo uvjerenje izdaje Ministarstvo pravde).

Nakon dobijanja navedenog uvjerenja, "Stupa company" je 12.09.2014. godine kompletirao potrebnu dokumentaciju i dobio odobrenje od Agencije za obavljanje prometa na malo duvanskim proizvodima”, saopšteno je iz Agencije.

Ista firma prije godinu švercovala 74 tone kafe

Međutim, u Centralnom registru privrednih subjekata za "Stupa company" i juče je pisala napomena da je preduzeće upisano u kaznenu evidenciju na osnovu presude Osnovnog suda u Rožajama od 21. oktobra 2013. Tog dana su ovo preduzeće i njegova odgovorna lica M.M. i E.M. u prvostepenom postupku osuđeni za šverc 74 tone kafe.

U toj presudi je, međutim, navedeno i da su M.M. i E.M. osuđivani i ranije. M.M. čak tri puta, 2000. u Rožajama zbog krivičnog dijala iz privrednog kriminala u Srbiji, 2006. u Tutinu i 2011. ponovo u Rožajama.

U toj posljednjoj presudi osuđen je za krijumčarenje na 45 dana zatvora i novčanu kaznu od 300 eura. Na istu kaznu, zbog istog dijela iste godine osuđen je i vlasnik i izvršni direktor “Stupa company” E.M. (Elvedin Murić).

Kako je Ministarstvo pravde izdalo uvjerenje

Ove presude pokazuju da Ministarstvo pravde nije moglo u septembru ove godine izdati uvjerenje Agenciji da preduzeće i njegovo odgovorno lice nisu u kaznenoj evidenciji. Ministar pravde je Duško Marković, rodom iz Mojkovca, i bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Da je Ministarstvo konstatovalo postojanje kaznene evidencije “Stupa” ne bi mogla 12. septembra dobiti odobrenje za trgovinu duvanskim proizvodima.

Tržišna je morala da pokrene postupak protiv Mojkovčana

Prema Zakonu o duvanu tržišni inspektor je trebalo da sprovede postupak protiv "Montenegro duvan comerca" jer su prodavali cigarete preduzeću koje nije imalo odobrenje, što su utvrdili policija i tužilaštvo u Rožajama i Agencija za duvan.

Inspektor prema ovom Zakonu ima pravo i da privremeno zabrani promet duvanskih proizvoda i “pokrene postupak kod organa uprave za oduzimanje odobrenja”. Taj organ je Agencija za duvan koju je dužan i da obavijesti kada pokrene taj postupak.

“U Agenciji za duvan ne raspolažemo informacijama oko eventualnog vođenja prekršajnog postupka protiv navedene firme”, saopštili su “Vijestima”. "Montenegro duvan comerc” je prodavao cigarete koje proizvodi takođe mojkovačka firma "Montenegro tobacco company". Vlasnik "Montenegro duvan comerca” je Željko Bulatović, a izvršni direktor Dragomir Begović. U "Montenegro tobacco company" (MTC) Bulatović je izvršni direktor, a vlasnik je firma “European International General Trading”. MTC se i ranije pominjao kao fabrika koja se bavi nelegalnom proizvodnjom i prodajom cigareta. Zbog toga je tužilaštvo pokrenulo istragu u februaru 2011. godine. Izvršni direktor Bulatović je 13. septembra ove godine saopštio da su oslobođeni svih optužbi. Predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović je u oktobru 2012. godine na konferenciji za novinare pokazao paklice cigareta “monte” iz MTC-a i tvrdio da se mogu naći na sivom tržištu.

U selu 6 kuća a 200 paketa cigareta

Prema registru Agencije za duvan “Stupa company” od 12. septembra ima odobrenje da prodaje duvan samo u jednoj prodavnici koja se nalazi u selu Stupa uz samu granicu sa Srbijom i blizu granice sa Kosovom. Upravo za tu prodavnicu su i kupili zaplijenjenih 200 paketa cigareta “monta”, što je 10 hiljada boksova ili 100 hiljada paklica. Ovo selo ima svega šest stalno nastanjenih domaćinstava sa 40-ak stanovnika, pa ne postoji nikakva ekonomska logika da se ovolika količina cigareta istog brenda kupuje za toliko “tržište”. Stupa među stanovnicima Rožaja važi kao krijumčarski raj jer postoje lokalni, šumski i tajni putevi koji vode u Srbiju i na Kosovo.

Galerija

Bonus video: