Rudnik uglja Pljevlja državi dužan još 14 miliona

Od početka godine Rudnik uglja državi platio 5,58 miliona eura, od čega su 2,3 miliona redovne obaveze a ostalo zaostali dugovi
185 pregleda 7 komentar(a)
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 21.04.2014. 20:03h

Pojačanom dinamikom plaćanja obaveza prema državi pljevaljski Rudnik uglja (RUP) pokušava da nadoknadi nagomilani poreski dug koji sada iznosi 14,3 miliona eura i zbog kojeg su na drugom mjestu po visini duga državi za poreze i doprinose na plate.

Finansijski direktor RUP-a Dragan Mijatović, dok je bio na toj funkciji, kazao je “Vijestima” da je u ovoj godini plaćeno 2,3 miliona redovnih obaveza, a da je ukupno uplaćeno 5,58 miliona eura.

"Plan je da se plaća koliko se može. Ako se nastavi sa ovom dinamikom do kraja godine ćemo dug značajno smanjiti. U Ministarstvu finansija su svjesni da Rudnik plaća koliko može tako da nema posebnog pritiska”, rekao je Mijatović.

Za vrijeme trajanja mandata i izvršni direktor Rudnika Vuk Roćen kazao je da sve obaveze plaćaju u većem iznosu nego što pristižu ali da je u pitanju veliki dug na mjesečni prihod od četiri do 4,5 miliona eura

“Rok je istekao i mi plaćamo obaveze koliko smo u mogućnosti i pomak je značajan. Najveći problem su nagomilane obaveze iz 2009. godine kada nije radila Termoelektrana ali se situacija mijenja i sadašnja cifra to potvrđuje”, kazao je Mijatović.

On je rekao da su u decembru 2011. godine njihove ukupne obaveze bile 23,79 miliona, a da je 31. marta ove godine ta cifra bila 28,9 miliona eura.

“Tokom 2012, 2013. i za prva tri mjeseca ove godine Rudnik je uplatio ukupno 37,93 miliona eura pristiglih i zaostalih poreskih obaveza. To znači da smo za taj period platili 8,9 miliona eura duga”, objasnio je Mijatović.

Za vrijeme trajanja mandata i izvršni direktor Rudnika Vuk Roćen kazao je da sve obaveze plaćaju u većem iznosu nego što pristižu ali da je u pitanju veliki dug na mjesečni prihod od četiri do 4,5 miliona eura.

“Mi ne možemo tako brzo sve ostalo zaustaviti i isplatiti dug, novac nam je neopodan i za proizvodnju koja mora da teče, mora se nabaviti gorivo, djelovi, amortizacija, isplatiti plate, vratiti krediti i sve ostalo”, kazao je Roćen. Najavio je da će Rudnik tražiti reprogram duga i smatra da su dvije godine optimalan rok u kojem bi se on mogao isplatiti.

Priča o reprogramu, ali na dvije do pet godine, bila je aktuelna i prije novembarskog sporazuma, kao i dokapitalizacija u korist države ili prodaja zemljišta Rudnika, što je Roćen najavio da će opet predložiti.

“To je dogovor koji Odbor direktora i država treba da sprovedu”, kazao je on.

Bord direktora Rudnika smijenio je skoro kompletan menadžment prije 10 dana, od kada oni funkciju obavljaju do reizbora ili imenovanja novih na njihova mjesta.

Za koncesije otišlo 2,7 miliona, Opština Pljevlja blokirala račun

Iz Ministarstva finansija su potvrdili da Rudnik duguje 14,3 miliona za poreze i istakli da je taj dug smanjen sa 17 miliona.

Na ime neizmirenih obaveza za koncesije, kako su rekli, uplaćeno je 2,7 miliona eura.

"S obzirom na to da se radi o visokom iznosu i o kompaniji koja se suočava sa problemom otežane likvidnosti, resorna ministarstva rade na iznalaženju rješenja za finansijsko ozdravljenje Rudnika, koje će omogućiti izmirenje obaveza ove kompanije”, saopšteno je iz Ministarstva.

Prije desetak dana Opština Pljevlja je blokirala račun Rudniku zbog duga od 850.000 eura za porez na zemljište iz 2013. godinu.

Iz Rudnika tvrde da je Opštna pokrenula prinudnu naplate na osnovu istog rješenja koje je Upravni sud poništio nakon tužbe Rudnika.

Bonus video: