Rus danas svjedoči o propaloj investiciji

Šaporev ostaje pri tvrdnjama da su ih prevarili Ministarstvo kulture i Opština Kotor, što su oni negirali
4918 pregleda 2 komentar(a)
Šaporev
Šaporev

Predstavnici firme Montenegroregion, u vlasništvu ruskih investitora, koja je planirala izgradnju turističkog kompleksa u Morinju na najatraktivnijoj lokaciji do mora, tvrde “da su prevareni u Crnoj Gori po svim pitanjima u vezi sa tom temom”.

Suvlasnik firme Aleksandr Šaporev danas će svjedočiti u Privrednom sudu pred kojim su, prije dvije godine, tužili državu i Opštinu Kotor i tužbom tražili 20 miliona eura odštete i tvrdi su “prevareni od resornog Ministarstva kulture i Opštine Kotor”.

Iz Ministarstva kulture ranije je saopšteno da ta firma nije oštećena strana, “posebno imajući u vidu podatak da su u trenutku sticanja vlasništva nad parcelama u okviru DUP-a ‘Morinj’ planirane zelene površine, nipošto gradnja bilo kojeg oblika”.

I iz Opštine Kotor su se o tom slučaju izjasnili da ne snose odgovornost prema tužiocu i da očekuju da sud odbije tužbu kao neosnovanu.

Šaporev je saopštio da mu 13 godina nije omogućeno da gradi turističko naselje u Morinju, a da su im prilikom kupovine 7.821 kvadrata metara zemljišta od privatnih vlasnika 2006. godine, “predstavnici urbanizma u Opštini Kotor pokazali skice i rekli da na toj parceli postoje stari temelji na kojima se bez problema može graditi”.

“Kao prvo Opština Kotor nije poštovala rokove za izradu izmjena i dopuna DUP-a Morinj na koje se obavezala ugovorom. Kao drugo Ministarstvo kulture naložilo nam je izradu novog idejnog rješenja za turistički kompleks i dalo instrukcije ko da radi Studiju vizuelnog uticaja (na koju nikada nisu odgovorili, ne obazirući se na urgencije investitora). Takođe, tražili su od nas da uradimo tzv. HIA studiju koja u tom momentu nije bila propisana po zakonima Crne Gore i dali instrukcije ko da je radi. Nikada nam nisu dali odgovor ne obazirući se na urgencije”, izjavio je Šaporev.

On tvrdi da su sve radili isključivo prema “zakonima Crne Gore, a zauzvrat dobili nesavjestan rad državnih organa i njenih službenika u pojedinim ministarstvima, opstrukciju i prevaru”.

U dosadašnjem toku parnice, koju vodi sudija Dijana Raičković, saslušani su direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović i Goran Radović, arhitekta iz firme Studio prostor Podgorica.

Bonus video: