Rusi odlučuju hoće li predati Kneževića tužilaštvu: Nije zbog sankcija, nego poslova

Iz Atlas grupe smatraju da su povod za oduzimanje licence "neki drugi razlozi", aludirajući na političke
17 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.06.2014. 07:05h

Poslovanjem Atlas banke u Moskvi, biznismena Duška Kneževića, moguće da će se baviti Vrhovno tužilaštvo Ruske Federacije, najavljeno je “Vijestima” iz Centralne banke RF. CBRF je oduzela licencu za rad ABM-u Atlas banke u Moskvi 5. maja zbog nepoštovanja zakona i procedura te zemlje i sumnje da je sumnjivim transakcijama iznijeto oko devet milijardi rubalja (oko 180 miliona eura).

“Privremena administracija određena poslije oduzimanja licence, u skladu s Federalnim zakonom o neuspjehu (bankrotu) kreditnih organizacija, sprovodi provjeru finansijskog stanja Atlas banka. Shodno tim rezultatima, biće donesena odluka o neophodnosti dostavljanja odgovarajućih materijala Vrhovnom tužilaštvu RF”, navedeno je u odgovoru koji je potpisao zamjenik predsjednika Centralne banke Ruske Federacije Mihail Igorevič Suhov. Upitani su da li će neko od menadžmenta crnogorske banka krivično odgovarati ako se utvrdi da se radi o pranju novca.

Iz Atlas grupe smatraju da su povod za oduzimanje licence "neki drugi razlozi", aludirajući na političke. Crna Gora se pridružila odluci Evropskog savjeta, prema kojoj je zamrznuta imovina i zabranjen ulazak u državu za nekoliko desetina osoba, uglavnom državljana Ukrajine i nekoliko visokih zvaničnika RF, na šta je Rusija reagovala. Na pitanje da li je to stvarni razlog za oduzimanje licence crnogorskoj banci, iz CBRF su poručili da je razlog to što je Atlas sumnjivo poslovao i kršio zakone, navodeći konkretne članove, i da vlasti na njih nemaju uticaj.

“U skladu sa članom 75 Ustava Ruske Federacije i članom 1 Federalnog zakona o Centralnoj banci Ruske Federacije, Banka Rusije vrši svoje funkcije i ovlašćenja nezavisno od drugih federalnih organa državne vlasti, organa državne vlasti subjekata RF i organa lokalne samouprave. Organi državne vlasti ne mogu ni na koji način uticati na mjere koje Banka Rusije primjenjuje prema kreditnim organizacijama”, istaknuto je iz CBRF. Dodali su da nadzorni organ oduzima licencu za obavljanje bankarskih djelatnosti kreditnoj organizaciji u slučaju da u njenom radu postoje osnove pobrojane u članu 20 Federalnog zakona o bankama i bankarskoj djelatnosti te da Banka Rusije nema pravo da oduzme licencu po drugim osnovama koje nisu predviđene zakonom. “Banka Rusije dosljedno radi na povlačenju sa tržišta finansijskih usluga kreditnih organizacija koje dopuštaju narušavanje odredbi Federalnog zakona o sprečavanju legalizovanja (pranja) prihoda dobijenog kriminalnim putem ili finansiranjem terorizma, a takođe i onih koje su uvučene u obavljanje „sumnjivih“ operacija i nezakonitu djelatnost”, zvanično je odgovoreno iz CBRF.

“Klijenti DOO Atlas banka prebacivali su novčana sredstva prevashodno u korist pravnih lica registrovanih u državama i na teritorijama u kojima postoje poreske olakšice i (ili) ne predviđaju otkrivanje i dostavljanje infomacija o sprovođenju finansijskih operacija (of-šor zone). Obim datih operacija za 2013. godinu iznosio je oko 9 milijardi rubalja, a tokom 2013. njihov obim premašivao je 20 odsto ukupnog prometa na računima klijenata”

Konstatovano je i nepoštovanje članova zakona da se u određenom roku opunomoćenom organu pošalju podaci o operacijama koje podliježu obaveznoj kontroli. Rad je zabranjen i zbog “ neprihvatanja mjera da se od klijenata - pravnih lica, čiji su računi otvoreni nakon 30. juna 2013. ( Zakon o izmjenama u pojedinim zakonskim aktima RF u dijelu suzbijanja nezakonitih finansijskih operacija) dobije informacija o ciljevima uspostavljanja i predviđenom karakteru njihovih poslovnih odnosa sa bankom i poslije identifikacije stvarnih vlasnika datih kiljenata”. Banka Rusije je, kako ističu, tokom razmatranja oduzimanja licence Atlas banci za obavljanje bankarskih operacija uzela u obzir visoki stepen učešća klijenata date kreditne organizacije u „sumnjivim“ operacijama.

“Klijenti DOO Atlas banka prebacivali su novčana sredstva prevashodno u korist pravnih lica registrovanih u državama i na teritorijama u kojima postoje poreske olakšice i (ili) ne predviđaju otkrivanje i dostavljanje infomacija o sprovođenju finansijskih operacija (of-šor zone). Obim datih operacija za 2013. godinu iznosio je oko 9 milijardi rubalja, a tokom 2013. njihov obim premašivao je 20 odsto ukupnog prometa na računima klijenata”, naglasili su iz CBRF. Pitanja “Vijesti” odnosila su se i na to gdje se novac odlio iz RF, u koje države i kojem iznosu, kao i na tvrdnje iz Atlas banke da se radi o redovnim transakcijama, isplati novca klijentima van RF i da im nije dozvoljeno da u datom roku usklade poslovanje sa zakonom, na osnovu čega sumnjaju na sumnjive transakcije, odnosno na pranje novca... Iz CBRF navode da je na odluku o oduzimanju licence moguće podnijeti žalbu u skladu sa zakonom u roku od 30 dana od objavljivanja saopštenja u “Glasniku Banke Rusije”.

“Do sada (26. maj) informacija o žalbi na naredbu Banke Rusije nije stigla”, precizirali su iz CBRF.

Atlas se žali, ostaju pri tome da su drugi razlozi za oduzimanje licence

Iz Atlas banke “Vijestima” su juče ponovili da će se žaliti na rješenje CBRF u roku koji je ostavljen, kao i da ostaju pri stavu koji su saopštili o oduzimanju licence. Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević nedavno je izjavio da je odluka CBRF da suspenduje licencu Atlas banci u Moskvi “suprotna bankarskoj praksi u cijelom svijetu i ne može biti objašnjena razlozima koji su navedeni”. „Zbog toga smo angažovali tim advokata koji će nas zastupati pred Arbitražom koja daje konačan stav o cijelom slučaju“, kazao je Knežević. On je rekao da su bili predmet uobičajene kontrole ruskog regulatora, poslije čega je 16. aprila ove godine Atlas banka dobila mjere koje treba da se preduzmu u oblasti koju je navela CBRF kao razlog za suspenziju licence. Naveo je da je rok za preduzimanje tih mjera i realizaciju bio šest mjeseci.

“Odmah poslije dobijanja mjera, menadžment banke u Moskvi je preduzeo sve korake ka njihovom ispunjavanju i o tome na dnevnoj osnovi izvještavao Centralnu banku Rusije“, naveo je Knežević, ističući da je iznenađen odlukom CBRF. Knežević je naglasio da Atlas banka “nije iznijela novac iz Rusije, već je samo izvršavala naloge svojih, uglavnom ruskih klijenata, uz svu prateću dokumentaciju koju poznaje bankarska praksa”.

Bonus video: