Rusi privode kraju čerupanje Kombinata

Anodni otpad je prodat Albaniji, a sve što je od gvožđa ovih dana nose privatne firme koje se bave otkupom tog materijala...
21 komentar(a)
KAP, Foto: Vesko Belojević
KAP, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.10.2012. 23:38h

Zabrinutost Sindikata Aluminijuma kulminira ovih dana jer ruski menadžment privodi kraju proces čerupanja Kombinata aluminijuma (KAP), a sve to očigledno uz saglasnost države kao drugog suvlasnika, izjavio je juče “Vijestima” Rade Krivokapić, predsjednik Sindikata Aluminijuma.

Krivokapić je istakao da se “sve što se može prodati iz KAP-a, prodaje ovih dana”.

"Anodni otpad je prodat Albaniji, a sve što je od gvožđa ovih dana nose privatne firme koje se bave otkupom tog materijala. Raspisana je prodaja za rezervne djelove i materijale sa ukupno 4.300 stavki. Posljednjih par mjeseci aktuelan je outsorsing, odnosno prodaja cjelina u Kombinatu i to Kontrole kvaliteta, prevoz tečnog metala, restorana, Vatrogasne službe, Željezničkog i drumskog saobraćaja, Skladišta, radionica Zajedničkog održavanja”, naveo je Krivokapić.

Dodatnu zabrinutost, za sindikalce i radnike, unosi donošenje odluke da se istopi 1.400 nosača za anode od kojih je svaki težak po 60 kilograma.

Nećemo se složiti sa time da promašeni investitor do dana današnjeg izvlači novac iz KAP-a! Žalosno je to što se u Kombinatu aluminijuma, gdje su do skoro dominantni zvuci bili zvuk kranova u Elektrolizi i zvuk kamiona koji otpremaju metal, sada čuju samo zvuci motornih testera

Krivokapić je poručio da “neće dozvoliti čerupanje KAP-a”.

“Nećemo se složiti sa time da promašeni investitor do dana današnjeg izvlači novac iz KAP-a! Žalosno je to što se u Kombinatu aluminijuma, gdje su do skoro dominantni zvuci bili zvuk kranova u Elektrolizi i zvuk kamiona koji otpremaju metal, sada čuju samo zvuci motornih testera”, naglasio je Krivokapić.

On je kazao da su upozorili predstavnika Vlade u KAP-u o dešavanjima u kompaniji i o namjeri ruskog menadžmenta da zakida radnike na mnogo načina kroz smanjenje zarada, prinudne odmore i socijalni program.

“Kada sve ovo bude zvanično i kada uprava KAP-a donese ove odluke, Sindikat Aluminijuma će prednost dati odluci Skupštine Crne Gore, tj. najvišeg zakonodavnog organa u državi, koji je jasno i nedvosmisleno naložio raskid ugovora sa ruskim CEAC-om. Ako Vlada ima “razumijevanja” za potrebe ruskog menadžmenta, mi nemamo. Ako Vlada nije smogla snage da poštuje odluku Skupštine, mi hoćemo”, poručio je Krivokapić.

Bonus video: