Ruski biznismen tuži bivše partnere - Pavićevića i Poštu Crne Gore

Džahalovo preduzeće je prije četiri godine ZIB-u, firmi bivšeg barskog gradonačelnika Žarka Pavićevića, uplatilo 4,2 miliona eura da završi izgradnju sporne zgrade. Tu zgradu ranije su počeli da grade Usefa i Pošta
205 pregleda 19 komentar(a)
Pošta Crne Gore, Žarko Pavićević, Foto: Zoran Đurić
Pošta Crne Gore, Žarko Pavićević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.03.2015. 06:38h

Firma Usefa, koju kontroliše ruski biznismen Artur Džahalov, tužila je Zavod za izgradnju Bara u stečaju i Poštu Crne Gore Privrednom sudu kako bi se utvrdilo pravo svojine nad 49 nekretnina, izgrađenih u zgradi na Topolici u Baru.

Usefa traži i da se utvrdi svojina na urbanističkoj parceli na kojoj je ta zgrada građena.

Džahalovo preduzeće je prije četiri godine ZIB-u, firmi bivšeg barskog gradonačelnika Žarka Pavićevića, uplatilo 4,2 miliona eura da završi izgradnju sporne zgrade. Tu zgradu ranije su počeli da grade Usefa i Pošta.

Međutim Džafalova firma je, kako tvrde u tužbi, sada onemogućena da upiše svoje pravo u katastar nepokretnosti nad tim nekretninama, ali i da završi izgradnju zgrade jer građevinska dozvola i dalje glasi na ZIB.

Ruskom investitoru i ZIB-u prema ugovoru pripada po 4.950 kvadrata izgrađenog prostora. Problem je nastao jer je Pavićevićev ZIB prije godinu i po otišao u stečaj, a prethodno nije riješio do kraja svoje odnose sa Poštom Crne Gore. Ovo državno preduzeće je u stečajnom postupku prijavilo potraživanje od ZIB-a od čak 2,2 miliona eura jer nije dobilo pripadajući poslovni prostor.

Vlasnik ZIB-a u stečaju Žarko Pavićević i bivša direktorka Danijela Krković, nedavno se nijesu ni pojavili u Privrednom sudu kao svjedoci u sporu po tužbi ZIB-a u stečaju protiv firme Usefa, jer nijesu željeli da svjedoče po pozivu punomoćnika stečajne uprave. Tražili su da im sud uputi posebne pismene pozive.

Zavod za izgradnju Bara u stečaju je tužio Usefu i traži da se poništi aneks ugovora između ta dva pravna lica iz septembra 2013. jer je, kako smatraju, njime Pošta onemogućena da preuzme od ZIB-a poslovni prostor površine 329 kvadratnih metara.

ZIB je s Poštom još 2008. zaključio ugovor o izgradnji zgrade na Topolici. Naknadno je potpisan i drugi ugovor o otkupu neto površine poslovnog i stambenog prostora za 3,22 miliona eura plus 329 kvadrata poslovnog prostora koji je trebalo da bude prenijet u vlasništvo Pošte. ZIB je ostao dužan Pošti oko 2,2 miliona eura koje je u stečajnom postupku prijavljeno kao njeno potraživanje.

Preostala stečajna masa u postupku za ZIB je, prema tvrdnjama iz odgovora na tužbu Džahalovih advokata, “nedovoljna za namirenje potraživanja ostalih povjerilaca”. Tvrde da je tako “ isključivom zaslugom stečajnog upravnika, koji sumnjivim i selektivnim pobijanjem potraživanja direktno oštećuje izlučne povjerioce, a između ostalih i Poštu, čije interese ovom tužbom navodno pokušava da zaštiti”.

Bonus video: