Sa 20 eura dva puta stopiran projekat od devet miliona

Otvaranje ponuda prvi put odloženo zbog žalbe, za koju nije uplaćeno 8.000 eura
380 pregleda 11 komentar(a)
Miloš Bogdanović, Stojan Knežević, Foto: Facebook.com
Miloš Bogdanović, Stojan Knežević, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 26.04.2015. 17:22h

Dvije domaće firme sa po 20 eura za otkup tenderske dokumentacije već dva mjeseca zakočile su postupak izbora ponuđača za izvođenje radova na rekonstrukciji magistralnog puta Ulcinj-Sukobin, dionica Ulcinj-Krute.

Devet miliona eura je procijenjena vrijednost javne nabavke na tenderu Ministarstva saobraćaja i pomorstva, odnosno Direkcije za saobraćaj, a novac je obezbijeđen iz kredita Evropske investicione banke (EIB). Rok za podnošenje ponuda i njihovo otvaranje bio je zakazan za 23. februar ove godine, ali se to nije desilo.

Tendersku dokumentaciju je otkupilo 10 kompanija: “Crnagoraput”, “Bemax”, “Tehnoput”, “Mehanizacija i programati” iz Nikšića, “Toškovići” Podgorica, “BI KOD”, “Lotus projekt” Podgorica, “Hering” BIH, “Euro asphalt” BiH i kompanija iz Italije.

Tri dana pred zakazano otvaranje ponuda firma “Lotus project”, registrovana za inžinjerske djelatnosti i tehničko savjetovanje, izjavila je žalbu državnoj Komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki. Međutim, uz žalbu nije dostavila dokaz da je uplatila naknadu za vođenje postupka u iznosu od 8.000 eura. Državna komisija je, prema Zakonu o javnim nabavkama, bila dužna da o izjavljenoj žalbi odluči u roku od 15 dana. Na donošenje odluke svi zainteresovani su morali da čekaju 30 dana, koliko je toj instituciji trebalo da donese zaključak da odbacuje žalbu jer žalilac “Lotus projekt” nije uplatio 8.000 eura za vođenje postupka.

Zbog službenog odsustva predsjednice državne komisije Suzane Pribilović “Vijesti” nijesu mogle dobiti zvaničan komentar iz te institucije u ovom slučaju.

Direkcija za saobraćaj je odredila novi rok za otvaranje ponuda - 23. april ove godine. Sat vremena prije otvaranja ponuda, svi ponuđači su obaviješteni da se otvaranje ponuda odlaže jer je opet izjavljena žalba.

Ovog puta, žalila se kompanija koja je dan prije isteka roka za podnošenje ponuda otkupila tendersku dokumentaciju i sa uplaćenih 20 eura i žalbom državnoj komisiji, kao u prvom slučaju, stopirala do daljeg investiciju vrijednu devet miliona eura.

Žalbu je izjavila kompanija “ACME” iz Podgorice, osnovana 2011. godine, koja se, prema podacima iz registra kompanija i šifri djelatnosti, bavi popravkom kompjutera, a čiji osnivač je Stojan Knežević. Knežević je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, prijatelj Miloša Bogdanovića, jednog od glavnih ljudi “Tehnoputa MNE”, firme koja učestvuje na ovom nadmetanju.

Neki od ovlašćenih predstavnika ponuđača sa kojima su “Vijesti” kontaktirale tvrdili su da su Knežević i Bogdanović u bliskim prijateljskim vezama, a tvrdnje da su kumovi, njih dvojica su negirali.

Bodganović je kazao da nije “ni u kumovskim, ni u bilo kakvim rodbinskim vezama sa Kneževićem”, ali da ga poznaje.

Firma ACME je registrovana za popravku kompjutera.

“Proširujemo djelatnost, tj. nismo samo kompjuterska firma... Na tender izlazimo u konzorcijumu sa partnerskom firmom iz inostranstva. Što se tiče Miloša Bogdanovića poznajem ga, ali nismo kumovi”, rekao je Knežević u telefonskoj poruci, poslatoj iz inostranstva.

Osnivač ACME nije odgovorio na pitanje da li će uplatiti 8.000 eura za žalbu na tender koja je predata državnoj komisiji za kontrolu nabavki.

Iako je “Tehnoput” jedan od velikih poreskih dužnika u Crnoj Gori, nije jasno da li je odlaganje u njenom interesu.

Parača: Neke kompanije neodgovorne

Direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača ocijenio je neodgovornim ponašanje pojedinih firmi na ovom tenderu, posebno imajući u vidu da nijesu iz ove branše.

“Mi moramo poštovati Zakon o javnim nabavkama, a neko drugi bi trebalo da se pozabavi ovim opstrukcijama”, naveo je Parača uz napomenu da do petka oko podneva žalilac nije ni uplatio naknadu državnoj komisiji.

Na pitanje “Vijesti” da li će poreski obveznici morati dodatno da plaćaju zbog kašnjenja sa realizacijom odobrenog kredita od EIB, Parača je izrazio očekivanje da se to neće desiti.

“Predstavnicima EIB je ovo čudno, ali pokušaćemo da im objasnimo da su takva zakonska rješenja koje moramo poštovati. Moramo sačekati novu odluku Državne komisije”, dodao je Parača.

Bonus video: