Sa crnogorskih aerodroma letjeće se skoro za trećinu više nego prošle zime

Crna Gora će biti prva u Evropi po procentu rasta aviosaobraćaja u zimskom periodu
2653 pregleda 0 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Shutterstock
Aerodrom Podgorica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.10.2019. 14:56h

Crna Gora će ove zimske IATA sezone, koja počinje krajem oktobra i traje do kraja marta naredne godine, biti prva u Evropi po procentu rasta raspoloživih kapaciteta za prevoz na redovnim aviolinijama sa njenih aerodroma.

Prema podacima kompanije Cirium, donedavno poznate pod imenom Flight Global, koja analizira kretanja u avio i industriji turističkih putovanja, a koje prenosi poretal ExYU Aviation, Crna Gora će imati najveći porast broja raspoloživih mjesta u avionima na redovnim linijama na cijelom evropskom kontinentu tokom predstojeće, u odnosu na posljednju zimsku IATA sezonu.

Prema tim predviđanjima, Crna Gora će imati rast od čak 28,1 odsto u odnosu na zimsku sezonu 2018-19, što je uzrokovano kako povećanjem frekvencije na pojedinim redovnim linijama sa crnogorskih aerodroma, koje su za predstojeće mjesece najavili neki prevoznici poput Montenegro Airlinesa i Air Serbije, odnosno uvođenjem nekih potpuno novih redovnih linija od strane niskobudžetnih prevoznika kakva je predstojeća Ryanair-ova linija iz Podgorice za Dablin, koja počinje u martu 2020.

Njemački Eurowings će iz Crne Gore letjeti za Diseldorf tokom novogodišnjih i božićnih praznika, što lani nije bio slučaj, izraelski IsrAir će iz Podgorice tokom zime redovno letjeti dva puta nedjeljno za Tel Aviv, a austrijski Laudamotion je liniju Podorica –Štutgart koja je trebalo da bude ljetnja, sezonska, takođe pretvorio u cjelogodišnju.

Irska niskobudžetna kompanija Ryanair najzaslužnija je za ovoliki skok Crne Gore u rastu raspoloživih aviokapaciteta na redovnim zimskim aviolinijama, jer je taj prevoznik postao treći po obimu prometa na crnogorskim aerodromima, nakon Montenegra i Air Serbije.

Ryanair iz Podgorice redovno saobraća za London, Vroclav, Bolonju, Stokholm, Štutgart, Berlin, Brisel i Barselonu, a očekuje se da će ove godine Ryanair na svojim linijama iz Crne Gore prevesti oko 175.000 putnika, što je oko 17 odsto više nego lani.

Sve zemlje regiona bivše Jugoslavije takođe će ove zime bilježiti rast raspoloživih kapaciteta za prevoz na redovnim aviolinijama sa njenih aerodroma, ali su njihovi procenti znatno manji od crnogorskog.

Jedini negativni izuzetak je Slovenija, gdje će, zbog bankrota tamošnjeg nacionanog avioprevoznika Adria Airways, biti zabilježen pad od čak 38,8 odsto u raspoloživim kapacitetima za prevoz na redovnim aviolinijama iz Ljubljane i Maribora.

Bonus video: