Sa računa Saveza sindikata CG isparilo pet miliona

Prema izvještaju Nadzornog odbora sa više računa SSCG novac je brebacivan na druge račune, a kasnije pokrivan i prikrivan lažnim papirima
17 komentar(a)
Senka Rastoder, Foto: Luka Zeković
Senka Rastoder, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.10.2013. 18:17h

Sindikalna organizacija zaposlenih u Savezu sindikata saopštila je danas da komisija koju je formirao SSCG treba da utvrdi kako je nestalo između četiri i pet milina eura sa raznih računa i fondova ove radničke organizacije u periodu od 1996. do 2009. godine.

Nestanak novca konstatovan je u izvještaju Nadzornog odbora, na čijem čelu je bio smijenjeni sindikalni funkcioner Vuko Šćepanović, a koji je usvojenom na vanrednom kongresu u novembru 2011. godine.

Presjednica sindikalne organizacije zaposlenih u SSCG Senka Rastoder danas je kazala da je u tom dokumentu konstatovan niz finansijskih malverzacija koje su SSCG koštale milione eura.

"Iako je izvještaj usvojen prije gotovo tri godine SSCG do sada nije reagovao, a istragu su započeli specijalni tužilac za organizovani kriminal i Vrhovno državno tužilaštvo po odvojenim tužbama Vuka Šćepanovića i predstavnika zaposlenih”, navela je Rastoder.

Prema izvještaju sa više računa SSCG novac je brebacivan na druge račune, a kasnije pokrivan i prikrivan lažnim papirima. To se odnosi na periodu kada su na čelu SSCG bili Danilo Popović i Veselin Vujanović.

“Vlada je samo u jednom navratu uplatila SSCG 16,5 miliona za isplatu otpremnina radnicima čija su preduzeća ugašena usljed tranzicije. Takođe, fiktivno su kupovane firme u problemima, kao što su Svinjogojska farma, hotel Bjelasica i druge i kasnije preprodavane samo da bi se prikrio nestanak velikih novčanih iznosa sa računa SSCG. Veliki broj radnika nikad nije dobio otpremnine godinama se tuže sa SSCG tražeći novac koji je trebalo preko Sindikata da dobiju od države”, kazala je Rastoder u današnjem saopštenju navodeći da je to bio slučaj sa više od sto radnika Autoprevoznog iz Nikšića, radnicima Lenke iz Bijelog Polja, Građevinara i drugih.

U izvještaju se, između ostalog, navodi da se ne zna gdje je 1,9 miliona eura koji su bili na računu Stambenog fonda SSCG, kamata na 16,5 miliona eura dobijenih od Vlade koje su bile oročene, pola miliona koje su za tekuće poslovanje navodno prebačene Svinjogojskoj farmi i nikad nisu vraćene SSCG, pola miliona navodne pomoći Obodu i takođe nikad nisu vraćene, 73 hiljade prebačene sa Fonda za edukaciju Fondu za stambeno solidarnu izgradnju (CFSSI), otvaranje i zatvaranje 6 firmi,...

Rastoder navodi da je predsjednik upravnih odbora gotovo svih tih firmi, koje je osnova SSCG, bio Danilo Popović, sadašnji predsjednik Skupštine SSCG.

“Pod istragom je i 18 stanova u Podgorici koje su navodno vraćene CFSSI, kao i 68 hiljada nestalih sa računa Fonda za solidarnu stambenu izgradnju. Formiranje ove komisije potvrda je naših višegodišnjih tvrdnji da je SSCG godinama bio korišćen za bogaćenje grupe sindikalnih funkcionera, a sve pod plaštom borbe za radničku klasu”, smatra Rastoder.

Bonus video: