Šaban: Dijaspora u Njemačkoj želi da investira u Crnu Goru

"Ovaj dokument otvara put da se ostvari san jednog iseljenika da se vrati u svoj rodni kraj“, kazao je Šaban.
98 pregleda 10 komentar(a)
Kavarić i Šaban, Foto: Vlada Crne Gore
Kavarić i Šaban, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.01.2014. 17:43h

Predstavnici Ministarstva ekonomije i Saveza crnogorskih asocijacija Njemačke potpisali su danas Memorandum o ekonomskoj saradnji i investicionim mogućnostima, koji će, kako je saopšteno, biti dobra osnova za nastavak saradnje između Crne Gore i njene dijaspore u Njemačkoj.

Iz Ministarstva je saopšteno da su Memorandum potpisali ministar ekonomije Vladimir Kavarić i predsjednik Savjeta za privredu u Savezu crnogorskih asocijacija Njemačke, Nikola Šaban.

"Nakon potpisivanja Memoranduma zajednički je konstatovano da Crna Gora pruža velike mogućnosti sa stanovišta ulaganja, kao i to da će Memorandum biti dobra osnova za nastavak saradnje između Crne Gore i njene dijaspore u Njemačkoj“, kaže se u saopštenju.

Kavarić je, kako se navodi, kazao da sjever Crne Gore pruža brojne mogućnosti za ulaganje, i podsjetio na projekat biznis zona koji u crnogorskim opštinama na sjeveru, ali i na jugu, pruža brojne poreske i administrativne olakšice.

"Mi smo spremni da čujemo šta su inicijative ljudi iz dijaspore i spremni smo da naš regulatorni okvir prilagodimo potrebama trenutka i isključivo u pravcu poboljšanja biznis ambijenta“, kazao je Kavarić Kavarić predstavnicima dijaspore.

Šaban je rekao da je crnogorska dijaspora u Njemačkoj zainteresovana za ulaganja u Crnoj Gori, navodeći da je Memorandum primjer za čitav region.

"Ovaj dokument otvara put da se ostvari san jednog iseljenika da se vrati u svoj rodni kraj“, kazao je Šaban.

Kako je pojašnjeno iz Ministarstva, Memorandumom se definišu opšti uslovi saradnje između Vlade i Saveza.

"Opšti cilj saradnje je podrška Savezu i svim pripadnicima dijaspore u investicionim projektima u Crnoj Gori i pružanje neophodnih informacija potencijanim investitorima iz Njemačke, podrška u obezbjeđivanju potrebnih dokumenata i upoznavanje sa pravnom regulativom u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se podrškom Savezu želi dati puna podrška i priuštiti neophodna pomoć u procesu realizacije investicije.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu, Željko Stamatović.

Bonus video: