Šabović: Drugi uslovi za Kraljičinu plažu ili izbori

Uslovi SDP-a su donja granica ispod koje ne možemo ići. U suprotnom, vanredni izbori su najrealnije rješenje, kaže Šabović
20 komentar(a)
Džavid Šabović, Foto: Boris Pejović
Džavid Šabović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.12.2014. 20:50h

Poslanik Socijaldemokratske partije Džavid Šabović ocijenio je da je prolongiranje roka od pola godine za zatvaranje ugovora o kupoprodaji Kraljičine plaže - Dubovica pokušaj DPS-a da ubijedi SDP da promijeni mišljenje.

“To im neće poći za rukom. Jedino ako pristanu da promijene uslove ugovora kako smo tražili možemo postići kompromis. Ti uslovi su donja granica ispod koje ne možemo ići. U suprotnom, vanredni izbori su najrealnije rješenje, ocijenio je Šabović u izjavi “Vijestima”.

Vlada je juče dala saglasnost da se do 1. jula naredne godine produži rok zatvaranje ugovora o kupoprodaji Kraljičine plaže između Bara i Budve. Saopšteno je da je to urađeno na zahtjev investitora “Kvin Bič Divelopment kompani”, iza koje stoji Rojal grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Opozicija i SDP smatraju da je mnogo spornih odredbi ugovora te da želje Arapa ne treba odobriti.

Ugovor sa arapskim investitorom je potpisan 21. juna ove godine godine i njime je precizirano da prvobitni rok za ispunjenje uslova za njegovo zatvaranje ističe 21. decembra.

Uz nisku cijenu za prodaju zemljišta jedne od najboljih crnogorskih lokacija i zakup plaže na 90 godina, koja bi bila otvorena samo za izabrane goste, članica Rojal grupe je ponudila oko 180 miliona eura, a dominirao bi stambeni kompleks.

Traženo da se ugovor povuče i objavi novi tender za Dubovicu

Ugovoru se protive opozicione partije (DF, SNP, Pozitivna) i manja članica vasti - SDP, tako da DPS nema podršku većine u parlamentu za ugovor koji je dogovoren sa Arapima. Treba podrška 41 od 81 poslanika u parlamentu.

Iz SDP-a je saopšteno da su protiv jer ugovor sadrži nezakonite odredbe.

Sporno im je i što DPS želi da proda zemljište za oko 21 milion eura, odnosno po cijeni od 50 eura po kvadratu, to što je rok zakupa dug 90 godina i što bi pristup imali samo izabrani gosti. To smeta i opoziciji.

Predlažu da se ugovor povuče, lokacija urbanizuje, naprave konkretni planovi pa da se onda objavi tender za tu atraktivnu lokaciju.

Bonus video: