Šabović: Drugi uslovi za Kraljičinu plažu ili izbori - Vijesti.me
VLADA DO JULA TRAŽI VEĆINU

Šabović: Drugi uslovi za Kraljičinu plažu ili izbori

Uslovi SDP-a su donja granica ispod koje ne možemo ići. U suprotnom, vanredni izbori su najrealnije rješenje, kaže Šabović

Džavid Šabović
Džavid Šabović (Foto: Boris Pejović)

Poslanik Socijaldemokratske partije  Džavid Šabović  ocijenio je  da je prolongiranje roka od pola godine za zatvaranje ugovora o kupoprodaji Kraljičine plaže -  Dubovica  pokušaj  DPS-a da ubijedi SDP da promijeni mišljenje.

“To im neće poći za rukom. Jedino ako pristanu da promijene uslove ugovora kako smo tražili možemo postići kompromis. Ti uslovi su donja granica  ispod koje ne možemo ići. U suprotnom, vanredni izbori su najrealnije rješenje, ocijenio je Šabović u izjavi “Vijestima”. 

Vlada je juče  dala saglasnost da se do 1. jula naredne godine produži rok  zatvaranje ugovora o kupoprodaji Kraljičine plaže između Bara i Budve. Saopšteno je da je to urađeno na zahtjev investitora “Kvin Bič Divelopment kompani”, iza koje stoji Rojal grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Opozicija i SDP smatraju da je mnogo spornih odredbi ugovora te da želje Arapa ne treba odobriti. 

Ugovor sa arapskim investitorom je potpisan 21. juna ove godine  godine i njime je precizirano da prvobitni rok za ispunjenje uslova za njegovo zatvaranje ističe 21. decembra.

Uz nisku cijenu za prodaju zemljišta jedne od najboljih crnogorskih  lokacija i zakup plaže na 90 godina, koja bi bila otvorena samo za izabrane goste, članica Rojal grupe je ponudila oko  180 miliona eura, a  dominirao bi stambeni kompleks.

Traženo da se ugovor povuče i objavi novi tender za Dubovicu

Ugovoru se  protive opozicione partije (DF, SNP, Pozitivna) i manja članica vasti - SDP,  tako da  DPS nema podršku većine u parlamentu za ugovor koji je dogovoren sa Arapima.
Treba podrška 41 od 81 poslanika u parlamentu.

Iz SDP-a je saopšteno da  su protiv jer ugovor sadrži nezakonite odredbe. 

Sporno im je i što DPS  želi da proda zemljište za oko 21 milion eura, odnosno  po cijeni od 50 eura po kvadratu, to što je rok zakupa dug 90 godina i što bi pristup imali samo izabrani gosti. To smeta i opoziciji. 

Predlažu da se ugovor povuče, lokacija urbanizuje, naprave konkretni planovi pa da se onda objavi tender za tu atraktivnu lokaciju.