"Safiro" prodaje zemlju za koju Knežević tvrdi da mu je oteta

Kompanija iza koje, prema tvrdnjama Duška Kneževića, stoje Milo Đukanović i Branimir Gvozdenović, oglasila prodaju atraktivnog zemljišta, gdje turski biznismeni planiraju gradnju solitera od po 15 spratova
6039 pregleda 3 komentar(a)
Atraktivna lokacija pored Jadranskog sajma, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna lokacija pored Jadranskog sajma, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Safiro Beach Resort” prodaje atraktivni zemljišni kompleks od 8.500 kvadrata ispred hala Jadranskog sajma u Budvi po cijeni od čak 13 miliona eura. Na tom mjestu turski biznismeni planiraju gradnju hotelsko-apartmanskog kompleksa “Mia Budva“ sa dvije kule od po 15 spratova.

I dok turska kompanija „Mia Investment“ mijenja idejno rješenje budućeg hotela sa pet zvjezdica sa apartmanima za tržište, jer im je projekat odbijen i od budvanske glavne arhitektice i od Ministarstva održivog razvoja, oglas za prodaju placa i dalje je aktivan na popularnom sajtu za prodaju nekretnina www.realitica.com.

„Urbanizovano zemljište je na prvoj liniji do mora, pored budvanskog sajma i „Tre cannea“. Urbanistička parcela je od oko 8.500 kvadrata. Na parceli je predviđena gradnja kondo-hotela ukupne bruto građevinske površine 50.000 kvadrata (zajedno sa garažama - dva nivoa ispod zemlje). Ukupna spratnost objekta će biti definisana kroz idejno rješenje i glavni arhitektonski projekat“, piše u oglasu koji je posljednji put ažuriran 2. jula.

Riječ je o zemlji za koju biznismen Duško Knežević, koga potražuje Crna Gora, tvrdi da mu je oteta i da iza firme “Safiro Beach Resort“, lično stoje lider DPS-a i šef države Milo Đukanović i nekadašnji ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović, a ne britanski biznismeni, kako stoji u papirima. Takve tvrdnje Knaževića su odmah demantovane.

Budvanska opozicija, a sadašnja vladajuća koalicija, godinama unazad je tvrdila da je u pitanju biznis Gvozdenovića, odnosno njegovog sina Marka.

Zemljišni kompleks je pod hipotekama Pireus banke, zbog milionskih kredita, a takođe i staromještani vode borbu za povraćaj, te pred sudom dokazuju da im je zemlja oduzeta bez naknade. Građevinska sezona u Budvi počinje 1. oktobra, a do tada se očekuje da će turska kompanija uraditi korekcije idejnog rješenja i izmijeniti izgled hotela, pošto soliteri od 15 spratova na pjeni od mora “ne odražavaju duh Mediterana“, o čemu su se složili u Budvi i Ministarstvu održivog razvoja.

„Vizuelni i identitetski značaj samoga objekta ne doprinosi stvaranju utiska primorskog grada. Nema jasnog i vidljivog razloga, osim funkcionalnog, za razvoj forme u vidu udvojenih kula sa postamentom, budući da je takav koncept na predmetnoj lokaciji neprepoznatljiv. Najatrajktivnija lokacija u Budvi zahtijevala je atraktivniju formu objekta. Materijalizacija objekta velike volumetrije zahtijevala je mediteranski duh, što je predloženim rješenjem objekta izostalo“, bile su zamjerke budvanske glavne arhitektice na idejno rješenje turskih investitora, što je potvrdilo i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Turski investitori okupljeni oko firme “Mia Investment“ prvobitno su planirali da u projekat ulože 60 miliona eura. Oni su u avgustu prošle godine zaključili sa “Safiro Beachom” i ugovor o zajedničkoj gradnji - zabilježba je upisana u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine. Ipak, investitorima nije osporen indeks zauzetosti i gabarit budućeg objekta, već samo njegov izgled.

Najavljena gradnja na parceli “Safiro Beacha“ je, podsjećamo, dovela do razdora unutar budvanske vladajuće koalicije, nakon što je objavljeno da je gradonačelnik Marko Bato Carević zaključio sa turskim investitorima protokol o saradnji, po kome je „Mia Investment“ namjeravala da gradu izgradi, opremi i pokloni vrtić u vrijednosti od dva i po miliona eura.

Vladajućih 12 odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske i URA/SDP incirali su zakazivanja hitne sjednice lokalnog parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o protokolu i njegovom poništenju. Međutim, do održavanja sjednice početkom juna, te 22. jula u drugom pokušaju, nije došlo, a naredna sjednica je zakazana tek za 14. oktobar.

Taj dio koalicije je jasan da turskim investitorima neće dozvoliti da grade stanove za tržište, već će insistirati da se prvo gradi kongresni centar, pa tek onda hotel.

Iz Carevićevog kabineta su pojasnili da protokol nije obavezujući, optužujući koalicione partnere da vode političku hajku protiv prvog čovjeka Budve.

Bonus video: