Samo dan trajao štrajk u nikšićkom Metalcu

stigle čvrste garancije od ministra ekonomije Vladimira Kavarića, da će za Metalac biti posla od aranžmana sa domaćim gigantima kao što su KAP, Željezara i Elektroprivreda
509 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2012. 17:28h

Nakon višesatnih pregovora između vlasnika Montavar Metalca Gorana Mladenovića, predstavnika oba crnogorska Sindikata, okončan je štrajk u koji su radnici stupili 1. juna.

Predstavnik radnika, Dragan Koprivica kazao je da je Mladenović pristao da nastavi posao sa svim zaposlenima, iako je u petak istakao da mu zbog loše produktivnosti i tržišnih okolnosti, od oko 150 zaposlenih treba svega 85, namjeravajući da se prekobrojnih oslobodi uvođenjem dobrovoljne likvidacije.

Kao jedan od glavnih razloga da promijeni svoj stav bile su, kaže Koprivica, čvrste garancije od ministra ekonomije Vladimira Kavarića, da će za Metalac biti posla od aranžmana sa domaćim gigantima kao što su KAP, Željezara i Elektroprivreda.

"Spreman je da pokuša još jednom, da sa ovom radnom snagom krene u proizvodnju. U ponedjeljak će dakle svako na svoje radno mjesto što je i nama najbitnije. Mi smo mu kao radnici dali obećanje da ćemo se maksimalno potruditi da privolimo Ministarstvo da ispuni data obećanja koja će njemu olakšati poslovanje, a nama sigurnu egzistenciju", kazao je Koprivica.

On kaže da će ostati isti broj radnika, ali da ima desetak onih koji su stekli uslove i za penziju.

"Proizvodnja se nastavlja u ponedjeljak jer bi sigurno bilo pogubno za firmu da se štrajk nastavio. Imamo poslovne partnere koji ne trpe propuste", objasnio je Koprivica.

Goran Mladenović

Firma Montavar, koja je važila za jednu od najuspješnijih crnogorskih privatizacija, od 2004. u vlasništvu je Gorana Mladenovića, koji živi u Mariboru.

Privredna komora je ovoj kompaniji 2010. dodijelila nagradu za inovativnost jer su primjenom novih tehnologija, između ostalog, povećali produktivnost.

Mladenović je, ne krijući da planira likvidaciju kompanije, kazao da je firma izvela dobro privatizaciju, ali da rezultati nikad nijesu bili baš dobri.

Kao glavne razloge zbog kojih želi da se oslobodi 65 radnika, naveo je upravo lošu produktivnost i teško stanje na svjetskom tržištu budući da je Metalac poslovne aranžmane sklapao uglavnom sa inostranim kompanijama.

Prije pola godine svoju firmu, sa sjedišetm u Sloveniji, Mladenović je prodao, a ostao mu je Metalac koji se sada zove MG Inženjering Nikšić.

Galerija

Bonus video: