Samo od prve faze izgradnje TQ Plaza zarađeno skoro osam miliona

Detaljni izvještaj naći će se na dnevnom redu predstojećeg skupštinskog zasjedanja zakazanom za 15. novembar
87 pregleda 0 komentar(a)
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.11.2011. 08:44h

Opština Budva je samo od prve faze izgradnje poslovno–komercijalno-turističkog centra „TQ Plaza“ povećala svoju imovinu u vrijednosti od 7.842.811,21 euro – navodi se u Izvještaju o postupku realizacije poslova koji se odnose na izgradnju luksuznog, više od 50 miliona eura vrijednog centra u centru Budve, zajedničkog posla Opštine i kompanije „Trejd junik“.

Detaljni izvještaj , u koji su „Vijesti“ imale uvid, a koji je uradio kabinet predsjednika Opštine Lazara Rađenovića, naći će se na dnevnom redu predstojećeg skupštinskog zasjedanja zakazanom za 15. novembar, čime će se prvi put, u lokalnom parlamentu raspravljati o jednom od najvećih poslovnih poduhvata u koji je Opština ušla u proteklih šest godina, od kada je na vlasti koalcija DPS–SDP.

Iako je Opozicija ostala pri tvrdnji, najavljujući burnu skupštinsku raspravu, a to su iz redova opozicionih SNP, PzP i Nove ponovili, da je riječ o poslu izuzetno štetnom za Opštinu, gdje je samo od Aneksa ugovora III, oštećena za više od pet miliona eura, te da je riječ o sumnjivom poslu, u izvještaju precizno se govori kako je od 2006, tekao posao sa kompanijom „Trejd junik”.

I dok specijalno odjeljenje tužilaštva na čelu sa Đurđinom – Ninom Ivanović istražuje posao Opštine i “Trejd junika”, odnosno prikuplja sve podatke, nakon čega će se ocijeniti da li ima elemenata za pokretanje istrage, na kojoj insistira opozicija, u Opštini smatraju da je cijeli posao bio čist, te vrlo berićetan.

Nije bilo kršenja propisa

Naime, Opština je u posao izgradnje ušla davanjem svoga zemljišta, oslobađanjem komunalija, te organizovanjem nadzorne službe, a zauzvrat u centru dobija najmanje 25 odsto poslovnog i garažnog prostora.

Ugovorom se kompanija „Trejd junik” obavezala da izgradi i garažu naspram centra na parceli pored Pošte

Ugovorom se kompanija „Trejd junik” obavezala da izgradi i garažu naspram centra na parceli pored Pošte površine 10 hiljada kvadrata.

Uz naglasak da je kompletan postupak koji se odnosio na projektovanje i izgradnju poslovnog centara tekao u skladu sa zakonom, iz Opštine navode da ni u jednom segmentu nije bilo kršenja važećih propisa.

"U skladu sa raspisanim tenderom, završena je prva faza koja je obuhvatila završetak centra „TQ Plaza“ ukupne neto površine 44.170 kvadrata od kojih Opštini Budva pripada 11.386,50, a što iznosi 25,78 odsto, što je 5,78 odsto više od tenderom predloženih minimalnih uslova. Pripadajući 25,78 odsto neto površine u “TQ Plazi” sastoji se od garaže ukupne površine 4.543 kvadrata ili 119 garažnih mjesta i poslovnog prostora površine 6.843 kvadrata, čija je procijenjena vrijendost 21,2 miliona eura. Iz ovoga proizilazi da, u odnosu na ulog Opštine koji ukupno iznosi 13,4 miliona eura, jer je vrijednost zemljišta 3,5 miliona, komunalije 8,9 miliona a vrijednost nadzora 889 hiljada eura, samo u prvoj fazi realizacije ovoga posla postoji povećanje opštinske imovine od 7,8 miliona eura", računica je koju je izvela Opština.

Projekat doveden do kraja

Kako se navodi u izvještaju stavljanjem u funkciju centra, Opština će smanjiti troškove za plaćanje poslovnog prostora nekim korisnicima budžeta, što je godišnje pola miliona eura.

"Tako da ovaj objekat nije samo uvećao imovinu, nego i „proizvodi“ prihode koji će za deset godina korišćenja iznositi najmanje pet miliona eura. Sve ovo ukazuje da je Opština bez obzira na okolnosti svjetske i domaće ekonomske i finansijske krize ovaj projekat dovela do kraja i da isti predstavlja jedan od najvažnijih projekata ove vrste ne samo u Crnoj Gori nego i šire", zaključuje se u izvještaju.

Aneksima do parkinga

Aneks III ugovora, na koji se poziva opozicija da je bukvalno oštetio Opštinu, jer se, kako ističu, na ime odricanja atraktivnog poslovnog prostora dobio upola manje vrijedna garažni prostor, u Opštini kažu da je tim, lokalna uprava dobila 119 garažnih mjesta, čime je nadomjestila „gubitak“ od 200 parking mjesta, koliko je imao nekadašnji parking na čijem je mjestu izgrađena “TQ plaza”.

"Neophodno je konstatovati, da Opština prema „Trejd juniku“, još nije izvršila obavezu uvođenja u posjed za izgradnju garaže, naspram centra, jer nije riješila imovinsko – pravna pitanja sa vlasnicima zemljišta pored katastarske parcele 2200 KO Budva, gdje je DUP- om predviđena izgradnja garaže. Upravo iz tog razloga Opština, ostajući bez 200 parking mjesta, a zbog izgradnje centra, aneksom ugovora od 11. novembra prošle godine postala je vlasnik 119 garažnih mjesta, odnosno 4.543 kvadrata u suterenskom prostoru “TQ Plaze”, a sve u cilju obezbjeđivanja kvalitetne funckije parkiranja", navodi se u izvještaju.

I garaže će biti gotove

Spekulacije da kompanija „Trejd junik“ neće do kraja izvršiti svoju ugovorenu obavezu, odnosno izgraditi garažu naspram centra, u izvještaju su definitivno otklonjene, jer kako se navodi Opština je 19. maja ove godine zaključila sporazum sa tom kompanijom o realizaciji druge faze ugovorenog posla.

"Na parceli 2200 biće izgrađena garaža sa poslovnim prostorima čija je bruto građevinska površina deset hiljada kvadrata, od kojih je na poslovne prostore predviđeno pet hiljada kvadrata, a garaža će biti na isto tolikoj površini sa 200 garažnih mjesta", navodi se u izvještaju.

Marković: Grad je na aparatima

Lider budvanske Socijalističke narodne partije Veselin Marković ocijenio je da je nekad najbogatija i najperspektivnija opština Crne Gore, Budva danas grad funkcionera-milionera, i to grad na aparatima zbog dugova, uz suštinsko pitanje kako su ti dugovi nastali.

On je kazao da će ta partija o zajedničkoj investiciji opštine Budva i „Trade Junika”, gdje je Opština oštećena za više desetina miliona eura, više reći nakon sjednice SO Budva, i prezentovanja svih relevantnih dokumenata i podataka koji to potvrđuju.

On je podsjetio na projekte na području Budve, a koji nijesu realizovani.

"Od virtuelnih projekata razvoja ostale su izblijedjele slike na bilbordima"

"Od virtuelnih projekata razvoja ostale su izblijedjele slike na bilbordima, i niz projekata, koji su pojeli stotine miliona eura, a nijesu doprinijeli razvoju Budve, već naprotiv. Od planiranog i izvedenog projekta bulevara kroz Budvu, koji je i pored svečanog otvaranja još uvijek nezavršen, bez sigurnog prelaza za pješake, pasarele, a ipak je, umjesto planiranih 2,5 miliona, koštao više od 8 miliona eura", naveo je Marković.

Ostala samo diskoteka

On je podsjetio i na gromko najavljivanje projekta „vodenog grada“ na brdu Topliš, koji je koštao na desetine miliona eura, za koji je opština Budva strateškom partneru garantovala za kreditno zaduženje od 1,6 miliona eura, a koje su na kraju morali vraćati građani metropole turizma.

"Od samog projekta ostala je samo diskoteka „Top hill“, i renta od nekih 15 hiljada eura godišnje, koje ubira lokalna samouprava", naveo je Marković.

Marković se osvrnuo i na “čuveni projekat desalinizacije morske vode na poluostrvu Zavala”.

"Još uvijek ne postoji ni jedan siguran dokaz da je iz ovog postrojenja opštinski vodovod ikad dobio i jednu kap vode, ali to, nažalost, nije najveći problem. Izuzetno nepovoljnim Ugovorom opština Budva i JP Vodovod i kanalizacija Budva obavezali su se na plaćanje fiksnih količina vode ovom privrednom subjektu, bez obzira da li za to postoje potrebe, i to u narednih 20 godina. Ni ovo postrojenje ne radi, pa su troškovi znatno manji", istakao je Marković.

Bonus video: