Sarajevski Energoinvest primjer dobre državne firme: Najviše zarade u inostranstvu

Trenutno u Etiopiji završavamo gotovo 300 kilometara dalekovoda, radi se o gotovo 45 miliona dolara vrijednom poslu, rekao je Čengić
182 pregleda 6 komentar(a)
Enes Čengić, predsjednik uprave sarajevskog Energoinvesta, Foto: Biznis plus
Enes Čengić, predsjednik uprave sarajevskog Energoinvesta, Foto: Biznis plus
Ažurirano: 18.03.2014. 22:52h

Sarajevski Energoinvest, kompanija u većinskom vlasništvu susjedne države, tokom prošle godine udvostručio je prihode na oko 160 miliona eura. Firma zapošljava više od 700 radnika, a specifična je po tome što 90 odsto prihoda ostvaruje u inostranstvu.

Predsjednik uprave Enes Čengić kazao je da proizvode i postavljaju trafo-stanice širom svijeta, naročito na afričkom tržištu. Prema njegovom mišljenju domaće stanovništvo lakše pristaje da radi u Iraku, nego u nekom gradu u Bosni i Hercegovini u kojem nijesu rođeni.

„Kući gotovo da i ne radimo. Zaposlene motivišemo platom koja je iznad prosjeka. Prosječna plata inženjera koji radi u Iraku je 2.500 eura neto, uz to su mu plaćeni i stan i hrana“, kazao je Čengić u intervjuu regionalnom poslovnom portalu Biznis plus.

Njihovi ljudi, kako je rekao, rade u sjevernom Iraku koji je bezbjedan.

„Trenutno u Etiopiji završavamo gotovo 300 kilometara dalekovoda, radi se o gotovo 45 miliona dolara vrijednom poslu. Radimo i na Bliskom istoku, na jugu Albanije i u Alžiru imamo velike projekte, završavamo poslove u Slovačkoj, takođe smo aktivni u Srbiji i Libiji“, rekao je on.

U štampanom izdanju "Vijesti" za 19. mart čitajte i:

  • Kako stranci reaguju na pomen Jugoslavije i poslije više od 20 godina od njenog raspada
  • Kako u Energoinvestu gledaju na saradnju sa drugim firmama u regionu
  • Kako se u Energoinvestu "bore" protiv kineske konkurencije

Bonus video: