Šaranović: Gradnja mHE u Beranama ima nesagledive negativne posljedice

Prema riječima Šaranovića, u prethodne dvije godine, Opština Berane je od Hidroenergije kroz koncesione naknade dobila svega 190 hiljada, dok je ta firma prihodovala gotovo pet miliona
313 pregleda 3 komentar(a)
Danilo Šaranović, Foto: Demokratska Crna Gora
Danilo Šaranović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 24.01.2018. 18:28h

Hidroenergija Montenegro, u vlasništvu Olega Obradovića i Ranka Ubovića, na teritoriji Berana izgradila je do sada šest mini hidroelektrana (mHE), čije su negativne posljedice nesagledive a prihod te kompanije milionski, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Poslanik Demokrata, Danilo Šaranović, kazao je da se efekti valorizacije Šekularske rijeke ogledaju kroz uništenje tog mjesta i nastanjenih domaćinstava, sa jedne, i milionsko prihodovanje Hidroenergije, sa druge strane.

“Sa sličnom situacijom su se nedavno suočili i mještani Vinicke koja se nalazi na svega par kilometara od centra Berana. Iako je Vlada prošle godine dala koncesiju za instaliranje hidroelektrane na Vinickoj rijeci, Vinićani su, vjerovatno poučeni iskustvom Šekularaca, gotovo svi do jednog bili odlučno protiv gradnje i blokirali su mašine kojima je gradnja bila započeta”, rekao je Šaranović na konferenciji za novinare.

On je, kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, prezentovao dva rješenja o koncesionim naknadama koja do sada crnogorska javnost nije imala prilike da vidi i koja svjedoče o, kako je kazao, bestidnoj krađi građana.

“Prema rješenjima za koncesione naknade, samo za april prošle godine, hidrocentrale Bistrica i Šekular prihodovale su 203,06 hiljada eura, odnosno 78,52 hiljade eura. Od ovoga beranska Opština prihodovala je zanemarljivih 10,3 hiljade eura. Dakle, Beranama pet odsto, a Obradoviću i Uboviću 95 odsto”, precizirao je Šaranović.

Prema njegovim riječima, u prethodne dvije godine, Opština Berane je od Hidroenergije kroz koncesione naknade dobila svega 190 hiljada, dok je Obradovićeva i Ubovićeva firma prihodovala gotovo pet miliona.

“Da su ove hidrocentrale u vlasništvu opštine, za taj novac bi se mogle renovirati škole i vrtići, rekonstruisati svi oronuli seoski putevi, urediti gradski parkovi i obnoviti gotovo sva gradska infrastruktura. Međutim, izgradnja mHE je evidentno unosan posao rezervisan samo za članove porodice i pojedince bliske predsjedniku Demokratske partije socijalista (DPS)“, saopštio je Šaranović.

Da se u svemu tome vodi računa o privilegovanim koncesionarima, a ne građanima, potvrđuje, kako je rekao, i podatak da su građani u posljednjih dvije i po godine kroz račune za struju platili subvencije za vlasnike hidroelektrana u iznosu od 4,7 miliona, dok je država od koncesionara kroz koncesione naknade dobila 11 puta manje, odnosno 430 hiljada eura.

“Uz to, u Beranama je preko 60 odsto nezaposlenih, dok je penzionera i korisnika socijale duplo više od onih koji imaju posao”, zaključio je Šaranović.

Bonus video: