Šaranović: Životni standard prosječnog građanina srozan na najniže grane

"Bezidejnost i nesposobnost stvaranja nove vrijednosti crnogorske Vlade svrstava nas na lidersko mjesto u regionu po kreditnom zaduženju po stanovniku, dok bilježimo rekordnu stopu nezaposlenosti koja je skoro duplo veća u odnosu na period od prije deset godina”, saopštio je Šaranović
90 pregleda 11 komentar(a)
Danilo Šaranović, Foto: Demokratska Crna Gora
Danilo Šaranović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 02.01.2018. 13:42h

Konkurentnost crnogorske ekonomije je u prošloj godini bila na nezavidnom nivou, javne finansije su dovedene u kolaps, dok je životni standard prosječnog građanina srozan na najniže grane, ocijenio je poslanik Demokratske Crne Gore, Danilo Šaranović.

"Konkurentnost crnogorske ekonomije u prošloj godini, sudeći prema svim ekonomskim parametrima, najblaže rečeno je na jako nezavidnom nivou. Iako je premijer Duško Marković u svom nedavnom obraćanju Crnu Goru predstavio najbrže rastućom zapadno-evropskom ekonomijom, zvanični podaci govore drugačije", kazao je Šaranović agenciji Mina-business.

On je saopštio da je kreditni rejting snižen s obzirom da Crnu Goru kao malu ekonomiju karakteriše izrazito nestabilan rast, uz veliku zavisnost od stranog finansiranja.

"Javni dug je prošle godine dostigao skoro 70 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je skoro 40 odsto više u odnosu na period od prije deset godina”, rekao je Šaranović.

On je naveo da, pored tolikog javnog duga, država neshvatljivom neodgovornošću toleriše poreski dug od preko 550 miliona EUR, čiji je značajan dio postao nenaplativ uprkos tome što su državi bili dostupni brojni mehanizmi za prinudnu naplatu poreskih potraživanja.

"Pokrivenost uvoza izvozom je u konstantnom padu pa je samo u prošloj godini spoljnotrgovinski deficit iznosio 1,74 milijarde EUR i veći je za oko 150 miliona u odnosu na 2016. godinu, dok je u odnosu na 2010. veći za pola milijarde eura”, precizirao je Šaranović.

Crna Gora, kako je naveo, pokriva svega 16 odsto uvoza izvozom.

"Bezidejnost i nesposobnost stvaranja nove vrijednosti crnogorske Vlade svrstava nas na lidersko mjesto u regionu po kreditnom zaduženju po stanovniku, dok bilježimo rekordnu stopu nezaposlenosti koja je skoro duplo veća u odnosu na period od prije deset godina”, saopštio je Šaranović.

On je ocijenio da dalekosežnost vizije crnogorske Vlade u prošloj godini nije otišla dalje od ustaljene matrice „režemo kost, meso ne diramo“.

"Javne finansije su dovedene u kolaps, životni standard prosječnog građanina je srozan na najniže grane, a mjere fiskalne konsolidacije su usmjerene direktno na one koji su socijalno najugroženiji”, kazao je Šaranović.

On je podsjetio da od danas stupa na snagu povećanje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 odsto na 21 odsto, što će rezultirati opštim rastom svih cijena.

“Najavljeno je poskupljenje struje, a uz povećanje stope PDV-a, struja će poskupiti minimum 3,6 odsto. Očekuje nas i povećanje akciza na gorivo za devet centi po litru i akciza na cigarete i alkohol”, saopštio je Šaranović.

On je rekao da će u ukupnim planiranim izvornim prihodima, prihodi od poreza učestvovaće u nivou od 93 odsto.

"Činjenica da kapitalni budžet iznosi svega četiri odsto ukupnog budžeta, mimo izdataka za autoput, govori nam da ove godine ne možemo očekivati vidljivije kapitalne investicije. Prema izvještajima Evropske komisije (EK) u ovoj godini nas očekuje smanjenje rasta BDP-a na tri odsto, dok će javni dug, sad je već izvjesno preći, 70 odsto BDP-a”, precizirao je Šaranović.

Pored, kako je naveo, zvanične statistike koja govori da je svaka četvrta osoba mlađa od 30 godina već trajno napustila Crnu Goru, on smatra da je suvišno govoriti da ne postoji strategija poboljšanja zaposlenosti mladih, pogotovo visoko obrazovanog kadra koji prednjači na birou rada.

“U konačnom, pored ovako surovih pokazatelja koji nam najavljuju tešku, možda i najtežu godinu, apsolutističko ponašanje i oglušavanje o preporuke Evrope u brojnim drugim segmentima, sigurno će rezultirati i vidnim usporavanjem integracionog procesa u Evropsku uniju (EU)”, zaključio je Šaranović.

Bonus video: