Sas: Nije spas u privatizaciji već u grinfild investicijama

Odlazeći predsjednik Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori i Odbora direktora Crnogorskog telekoma poručio Vladi da radi kako bio ambijent za ulaganje bio bolji
0 komentar(a)
Danijel Sas, Foto: Web
Danijel Sas, Foto: Web
Ažurirano: 06.06.2011. 09:55h

S obzirom na to da je pozicioniranje bilo koje zemlje na svjetskoj mapi investitora dugoročan proces, Crna Gora, kao veoma mlada zemlja, postigla je odlične rezultate u toj oblasti za vrlo kratko vrijeme, ali bi Vlada trebalo da još radi kako bi ambijent za ulaganja bio prilagođen njenim razvojnim potrebama, ocijenio je Danijel Sas, odlazeći predsjednik Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori i Odbora direktora Crnogorskog telekoma.

"Iako je došlo do vidnih poboljšanja u poslovnom ambijentu koja doprinose neophodnom rastu konkurentnosti crnogorske privrede, postoje mnogi izazovi koje treba riješiti, kao što su pitanja infrastrukture, sporo i neefikasno pravosuđe, birokratija. Vlada bi trebalo da izrazi spremnost na intenzivan i konstruktivan dijalog koji bi rezultirao stvaranjem atraktivnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, prilagođenog njenim razvojnim potrebama", rekao je Sas u oproštajnom razgovoru za “Vijesti”.

On je rekao da, ako ostavimo po strani globalnu ekonomsku recesiju, čije efekte zemlja nije mogla kontrolisati, mislim da je Crna Gora učinila puno u poboljšanju poslovnog ambijenta.

Sas je kazao da postojeći zakon o stranim investicijama ne pruža dovoljno zaštite stranim investitorima i „da ubuduće treba razmotriti njegove izmjene i dopune, kako bi se omogućilo dalje privlačenje direktnih stranih investicija”.

"Takođe, kreatori politike u ovoj oblasti bi trebalo da razmisle o mijenjanju strateškog pristupa u privlačenju stranih investitora, kako bi se promijenila struktura stranih direktnih investicija - od privatizacije prema grinfild investicijama. Samo grinfild investicije mogu garantovati višestruko pozitivne efekte na privredni rast i razvoj", ocijenio je Sas.

On je rekao da, ako ostavimo po strani globalnu ekonomsku recesiju, čije efekte zemlja nije mogla kontrolisati, mislim da je Crna Gora učinila puno u poboljšanju poslovnog ambijenta.

"Zemlja je dobila status kandidata za EU​​, što je jasan znak napretka u smislu političke i ekonomske stabilnosti. Vlada je postavila veoma ambiciozan program reformi, sa EU integracijama kao jednim od prioriteta. Izgradnja zakonodavnih, političkih i ekonomskih okvira zasnovanih na evropskim standardima, trebalo bi da dovede do stvaranja stabilnog i predvidivog investicionog ambijenta, što je od suštinske važnosti za razvoj biznisa", rekao je Sas.

Uređaje i servisa kao Evropljani

Crna Gora, kako je kazao, treba da u potpunosti iskoristi svoje konkurentske prednosti, a tu misli na evropsku valutu, niske poreze na dobit, povoljnu klimu, lijepu prirodu i dobar kvalitet života.

Našim korisnicima u Crnoj Gori je omogućeno da koriste iste moderne servise i uređaje koji su dostupni građanima u najvećim svjetskim metropolama

Sas je kazao da je Telekom, na čijem se čelu nalazio protekle četiri gofine, uspješno prešal put transformacije od tradicionalnog operatera fiksne i mobilne telefonije do provajdera modernih servisa savremene generacije.

"Danas Telekom može da ponudi niz inovativnih, ali i pristupačnih rješenja za rezidencijalne i poslovne korisnike i tako poboljša kvalitet života mnogih građana Crne Gore. Činjenica da smo jedna od najvećih i najuspješnijih kompanija u Crnoj Gori - ne samo u sektoru telekomunikacija, zahtijeva od nas visok stepen odgovornosti. Upravo zbog toga je Crnogorski telekom, kroz brojne društveno odgovorne projekte, aktivno uključen u sve oblasti od značaja za crnogorsko društvo. To što smo dio Dojče Telekoma, globalnog lidera u oblasti telekomunikacija, prisutnog u više od 50 zemalja svijeta, omogućava nam da budemo dio najsavremenijih tehničkih i društvenih trendova u svijetu. Našim korisnicima u Crnoj Gori je omogućeno da koriste iste moderne servise i uređaje koji su dostupni građanima u najvećim svjetskim metropolama. Navešću samo par primjera: naš IPTV servis, Extra TV zasnovan na najnaprednijoj Microsoft Mediaroom platformi, ekskluzivni uređaji kao što su Blackberry, iPhone, integrisana informaciono-komunikaciona rješenja za poslovne korisnike-Integris i još mnogo toga", naveo je Sas.

Crnogorsko tržište telekomunikacija je, kako je rekao, liberalizovano, sa regulatornim okvirom koji promoviše konkurenciju.

"Konkurencija je veoma intenzivna, i s obzirom na to da tržište postaje zrelije, operateri moraju konstantno uvoditi nove tehnologije u pokušaju da privuku nove korisnike. Telekom je pozicioniran kao tehnološki lider u Crnoj Gori i uvjeren sam da će kompanija zadržati vodeću poziciju i u narednom periodu. Oblast telekomunikacija se stalno mijenja, što zahtijeva dodatne investicije i proširenje kapaciteta kako bi bili u stanju da korisnicima ponudimo najmodernije i najsavremenije tehnologije i u budućnosti", kazao je Sas.

Oporavak crnogorske privrede

Uticaj globalne ekonomske krize na crnogorsku privredu je, prema njegovim riječima, bio prilično težak, ali i da su već prisutni jasni znaci oporavka.

"Očekujem da će sa rastom povjerenja u finansijski sistem, u porastu biti i realni sektor. Gledajući na dugi rok, još postoje neke prepreke u budućem razvoju, koje moraju biti prevaziđene. Strane direktne investicije mogu biti motor rasta za cijelu ekonomiju i na tom polju Crna Gora je uradila dosta - u proteklih nekoliko godina bila je regionalni lider kada su u pitanju strana ulaganja. Međutim, da bi se iskoristio puni potencijal stranih direktnih investicija, zemlja treba da se pobrine da se riješe problemi na koje su već ukazivali postojeći investitori. Potrebno je izgraditi zakonodavni okvir u skladu sa EU standardima, uz njegovu punu implementaciju, povećati efikasnost i odgovornost sudstva, a posebno bi trebalo obratiti pažnju na problem birokratije i nedostatka infrastrukture", saopštio je Sas.

Bonus video: