Sastanak u Tirani: Predstavljeni prvi rezultati implementacije Strategije

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija saopšteno je da je cilj sastanka bio predstavljanje prvih rezultata njene implementacije u pet ključnih oblasti saradnje- integrisani rast, pametni rast, održivi rast, inkluzivni rast i upravljanje usmjereno na rast
80 pregleda 0 komentar(a)
MVPEI, Sastanak u Tirani, Foto: MVPEI
MVPEI, Sastanak u Tirani, Foto: MVPEI
Ažurirano: 21.05.2015. 18:35h

Strategija razvoja Jugoistočne Evrope do 2020. godine (SEE2020) pomoći će vladama tih država da sprovode nacionalne razvojne Strategije, u prvom redu u oblasti ekonomije, trgovine, investicija u transportu i energetici, ocijenjeno je danas na sastanku Upravnog odbora SEE2020 u Tirani.

Generalni direktor za multilateralne poslove i regionalnu saradnju Milorad Šćepanović učestvovao je na sastanku Upravnog odbora SEE2020.

Sastanak, čiji je domaćin bio Savjet za regionalnu saradnju (RCC), okupio je visoke predstavnike sedam država potpisnica Strategije odnosno Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Srbije, Crne Gore i Makedonije, kao i ostale predstavnike zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija saopšteno je da je cilj sastanka bio predstavljanje prvih rezultata njene implementacije u pet ključnih oblasti saradnje- integrisani rast, pametni rast, održivi rast, inkluzivni rast i upravljanje usmjereno na rast.

“Takođe, prezentovani su naredni koraci u cilju ispunjavanja zacrtanih ciljeva u regionu do 2020. godine, među kojima su: otvaranje jednog miliona novih radnih mjesta, povećanje BDP po glavi stanovnika sa tri na 46 odsto EU prosjeka, postizanja održivog ekonomskog razvoja i sveobuhvatnog privrednog rasta u region”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, države su jednoglasno ocijenile važnost Strategije, koja će pomoći njihovim vladama da sprovode nacionalne razvojne Strategije.

“U prvom redu u oblasti ekonomije, trgovine, investicija u transportu i energetici, konkurentnosti i smanjenju nezaposlenosti, kao najvažnijim problemima sa kojima se sve uključene zemlje suočavaju”, pojašnjeno je iz Ministarstva.

Naglašena je potreba za zajedničkom akcijom na linijama i pojedinačnih i ukupnih interesa cjelokupnog regiona, sve u cilju pridruživanja Evropskoj uniji.

Šćepanović je istakao važnost regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi i pohvalio dosadašnje aktivnosti RCC-a i zemalja na planu realizacije prvih aktivnosti iz Strategije.

On je sagovornike upoznao sa crnogorskim prioritetima i aktivnostima u okviru Stubova SEE2020 i podsjetio na važnost koordinisanog pristupa implementaciji ove Strategije i Berlinskog procesa, čiji je cilj ekonomski oporavak regiona.

“Osvrnuvši se na kulturno nasljeđe JIE i crnogorsku ulogu koordinatora kulturne i kreativne dimenzije Strategije SEE2020, naglasio je važnost saradnje zemalja regiona u okviru Radne grupe RCC-ja za kulturu i društvo na Cetinju i izrazio zadovoljstvo podrškom koju su zemlje regiona pružile crnogorskom predlogu o tzv "kulturnoj integraciji i rastu", dodaje se u saopštenju.

Osnovna ideja projekta je investiranje u ekonomski razvoj i promocija kulturnog nasljeđa regiona a time i njegova kulturna rehabilitacija.

Bonus video: