Saveljić: Plantaže prodaju zemlju jer im je likvidnost ugrožena zahvaljujući nesposobnom partijskom menadžmentu

Saveljić pretpostavlja i da će u „Plantažama“ reći, da predmetna zemlja namjenjena prodaji, nije u funkciji proizvodnje i da će novac dobijen od prodaje usmjeriti u nove investicije i tako jednu imovinu zamjeniti drugom
4035 pregleda 4 komentar(a)
Saveljić na presu, Foto: URA
Saveljić na presu, Foto: URA

Jedna firma svoju imovinu prodaje onda kada joj je likvidnost ugrožena i to je zadnja slamka spasa da preživi, saopštila je danas Valerija Saveljić, bivša finansijska direktorica Plantaža i članica Građanskog pokreta URA, reagujući na informaciju objavljenu u Vijestima da „Plantaže“ prodaju svoju imovinu za 3,35 miliona eura.

„Pošto su Plantaže u većinskom državnom vlasništvu, koji je interes države, da preko svojih predstavnika u Bordu direktora, odobri prodaju svoje imovine, i pomaže nesposobnom menadžmentu koji je nekada najbolju i najsolventniju crnogorsku firmu doveo na crnu listu poreskih dužnika? Pri tom taj isti menadžment nagrađuje izvršnu direktoricu Vericu Maraš mjesečnom platom od preko 5.000 eura i članstvom u Bordu direktora Podgoričke banke preko 700 eura, ne zaboravljajući da je ista za dva mandata na poziciji izvršnog direktora naplatila milion eura keša“, kaže Saveljić.

Ona pretpostavlja i da će u „Plantažama“ reći, da predmetna zemlja namjenjena prodaji, nije u funkciji proizvodnje i da će novac dobijen od prodaje usmjeriti u nove investicije i tako jednu imovinu zamjeniti drugom.

„A onda rukovodstvu treba postaviti pitanje zašto su se zadužili 2,6 miliona eura za liniju za flaširanje kod Podgoričke banke, kao i kod IRF-a 3,5 miliona eura, za hladnjaču, kotao za bio masu i adaptaciju flaširnice“, navodi Saveljić.

Saopštava da na zadnjoj Skupštini akcionara Plantaža, takozvana ostvarena dobit nije raspoređena akcionarima kroz dokapitalizaciju, već je glasovima većinskih akcionara (države) ostavljena na neraspoređenoj dobiti, pod izgovorom, da će se upotrijebiti u investicione svrhe.

„Danas u bilansima Plantaža, ta neraspoređena dobit premašuje cifru od 10 miliona eura. Pitam Odbor direktora na čelu sa prof. Veselinom Vukotićem -Zašto prodajete imovinu Plantaža i ne držite se date riječi izgovorene samo prije dva mjeseca, da ćete investirati iz deset miliona neraspoređene dobiti? Pravi odgovor svakako neću dobiti, ali je svima jasno da nema deset miliona neraspoređene dobiti, jer je dobit godinama unazad namještana preko korekcija zaliha nedovršene proizvodnje i gotovih proizvoda“, poručuje Saveljić.

Ona ističe i da su po ovom osnovu predate krivične prijave u ODT, ali do danas one nisu ni procesuirane a ni odbačene.

„Da su igrom slučaja krivične prijave procesuirane, danas ne bi imali lažne bilanse, lažne dobiti, a odgovorna lica ne bi i dalje uništavala i rasporodavala imovinu Plantaža, već bi se zasluženo nalazila iza rešetaka“, kaže Saveljić.

Pita menadžment Plantaža i sljedeće:

- Koji je pravi razlog zašto prodajete imovinu Plantaža?

- Zato što ste doveli firmu u stanje nelikvidnosti?

Saveljić navodi i da ovo nije prva prva prodaja zemljišta „Plantaža“ već da je prije toga bila prodaja na Marezi, firmi Zetagradnja, zatim prodaja placeva ukupne površine 11.102 kvadrata u Donjim Kokotima građevinskoj kompaniji “Čelebić” za 327.507 eura (30€/m2).

Navodi i da Bord direktora namjerno cjepka parcele Plantaža na manje površine, jer tako može sam odlučivati o prodaji istih.

„Kada bi se željela prodati neka veća površina, odluka bi se morala donijeti na Skupštini akcionara i to dvotrećinskom većinom, znači uz glasove i manjinskih akcionara a što oni svakako ne bi podržali. Po istom scenariju uništavaju se firme u većinskom državnom vlasništvu, pa je izgleda došao red i na najljepši crnogorski brend „Plantaže“, koje posjeduju preko 3.000 ha atraktivnog zemljišta“, zaključuje Saveljić.

Bonus video: