Saveljić: Smanjenje plata radnicima Plantaža zbog nesposobnosti Maraš

Saveljić je, kako se navodi u saopštenju URA-e, pitala Maraš čija je najveća odgovornost za rast troškova kompanije i jesu li odgovorni zaposleni ili rukovodstvo kompanije
3520 pregleda 1 komentar(a)
Valerija Saveljić, Foto: URA
Valerija Saveljić, Foto: URA

Direktorica državne kompanije Plantaže, Verica Maraš, odlučila je da zbog sopstvene nesposobnosti i neumijeća u vođenju firmom radnicima smanji platu sedam odsto, što je sramno i nedopustivo, saopštila je članica Glavnog odbora Građanskog pokreta URA, Valerija Saveljić.

Ona je navela da je odluku o smanjenju zarada Maraš predočila izvršnom odboru sindikata, obrazlažući je da je nevoljno donijela, zbog povećanja troškova i podbačaja u proizvodnji i realizaciji proizvoda.

Saveljić je, kako se navodi u saopštenju URA-e, pitala Maraš čija je najveća odgovornost za rast troškova kompanije i jesu li odgovorni zaposleni ili rukovodstvo kompanije.

“Jesu li se zaposleni zadužili kod finansijskih institucija preko 17 miliona eura i na njih platili prošle godine preko milion eura kamate? Jesu li zaposleni krivi što je rukovodstvo nezakonito smanjilo zarade i po tom osnovu Plantaže prošle godine platile za izgubljene sporove preko milion eura, a za osam mjeseci preko 850 hiljada eura“, pitala je Saveljić.

Ona je postavila pitanje Maraš jesu li zaposleni odgovorni što se sezonska radna snaga isplaćuje preko posredničkih agencija i time se stvaraju nepotrebni troškovi usluga agencije i pripadajući porez na dodatu vrijednost (PDV) na usluge.

“Jesu li zaposleni odgovorni za pad prinosa u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji ili rukovodioci ako nijesu preuzeli odgovarajuće agro-tehničke mjere? Jesu li zaposleni krivi što enormno rastu troškovi zaštite, koja je ove godine cifra premašila iznos od preko 1,4 miliona eura, pa nam zaštita po hektaru iznosi 600 eura, a nekada je bila 300 eura po hektaru“, pitala je Saveljić.

Ona je postavila pitanje Maraš i kako je nije stid da prima mjesečnu zaradu od pet hiljada eura u Plantažama, a pritom je najviše odgovorni za nerentabilno vođenje firme i nekontrolisani rast troškova.

Bonus video: