Savez sindikata: Nije vrijeme za proteste već za dogovor sa Vladom

Ako taj sastanak ne bude uspješan, i ne popravi se materijalni položaj radnika postoji mogućnost da SSCG sama organizuje protest
0 komentar(a)
Savez sindikata, Foto: Luka Zeković
Savez sindikata, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.03.2012. 17:34h

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) je najavio da neće dati podršku ni narednom protestu koji Unija slobodnih sindikata planira da organizuje ali su zbog “sve teže ekonomske situacije u zemlji" tražili sastanak sa predsjednikom Vlade Igorom Lukšićem - saopšteno je iz te radničke asocijacije.

Ako taj sastanak ne bude uspješan, i ne popravi se materijalni položaj radnika postoji mogućnost da SSCG sama organizuje protest.

Predsjednici povjereništava smatraju da je situacija na sjeveru izuzetno teška, te da je potrebna hitna reakcija svih odgovornih u državi.

On je kazao da predsjednici povjereništava smatraju da je situacija na sjeveru izuzetno teška, te da je potrebna hitna reakcija svih odgovornih u državi.

"Podsjetili su da je u sjevernim opštinama zabilježen rast siromaštva, da je oko 20.000 radnika u posljednjih pet godina ostalo bez posla, većina preduzeća je ugašena, stečajevi traju suviše dugo, a ljudi proglašeni tehnološkim viškovima zbog sporosti sudova ne ostvaruju zagarantovana prava", kazao je Đurišić.

Cijena struje otežava

On je naveo da veliki problem predstavlja i to što novi vlasnici preduzeća ne poštuju kupoprodajne ugovore, često izbjegavaju preuzete obaveze prema zaposlenima uvodeći stečaj, otpuštajući ih, a za sebe zadržavaju imovinu koju kasnije preprodaju.

Stanje dodatno otežava i najnoviji talas poskupljenja električne energije i goriva, što će, kako je rekao, prouzrokovati i poskupljenje ostalih životnih namirnica, a samim tim i povećati siromaštvo u Crnoj Gori.

Oni ističu da je strpljenje članstva na izmaku, jer sve više porodica ne uspijeva da podmiri ni najosnovnije životne potrebe.

Zbog toga, kako je rečeno, poručuju da SSCG neće pozivati članstvo na najavljene martovske proteste u Bijelom Polju i Podgorici, "nekih nevladinih organizacija".

"Ukoliko Socijalni dijalog ne da određene rezultate, SSCG će sam organizovati proteste kako bi se zaštitio standard građana i zaustavio rast siromaštva. Ničije vođstvo nam nije potrebno, posebno kada se skupovi i protesti organizuju mimo znanja i učešća SSCG. Naše članstvo nam vjeruje jer smo se uvijek povodili isključivo za opštim interesima, kako će biti i ovoga puta, kada će jedino naši članovi odlučivati o odlukama za koje snosimo odgovornost", kazao je Đurišić u ime SSCG.

Bonus video: