Savez sindikata nije zadovoljan Vladinim predlogom izmjena Zakona o radu

"Ako budu na tome insistirali predlažem da nastavimo sa pripemama za protest", kazao je predsjednik sindikata građevine Nenad Marković.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2011. 15:08h

Sa predlogom izmjena Zakona o radu koji je Vlada dala na razmatranje radnoj grupi, niko nije zadovoljan pa ni Savez sindikata Crne Gore (SSCG) koji je na Skupštini dao prednost socijalnom dijalogu “pa će vidjeti šta će od toga biti”.

Odlučeno je da se nastavi sa prikupljanjem potpisa podrške za protest radnika i građana koji se ne slažu sa predloženim izmjenama, a koje će predati poslanicima, i rečeno je da je do sada imaju podršku oko 20.000 građana.

Vlada je predložila da se ugovor o radu sklapa na neodređeno vrijeme i da to bude pravilo ali da se poslodavcu omogući da lakše otpusti radnika sa kojim nije zadovoljan.

"Razgovaraćemo sa predstavnicima poslaničkih klubova i predsjednikom Skupštine jer ako godinama mogu da pričaju o izbornom zakonu mogu malo da produže raspravu i o Zakonu o radu", kazao je predsjednik Skupštine SSCG Danilo Popović i najavio da će o predloženim izmjenama koje krše pravo na rad obavjestiti i Međunarodnu organizaciju rada i tražiti podršku.

Članovi Skupštine smatraju da ustanovljavanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme kao pravilo neće ništa značiti u praksi jer i dalje ostaje mogućnost rada na određeno što će poslodavci zloupotrebljavati. Nijesu saglasni ni sa predlogom da kao otpremnina bude isplaćivana jedna trećina posljednje zarade po godini rada kod poslodavca.

"To znači da će radniku prosječno trebati da kod istog posodavca radi 18 godina kako bi dobio otpremninu koju mu sada zakon garantuje, a to je šest prosječnih zarada odnosno oko 3.000 eura. Sve izmjene su urađene tako da odgovaraju poslodavcima i mislim da treba insistirati da se zakon povuče iz procedure i početi izradu novog ", kazao je presjednik sindikata metalaca Dragan Mijanović.

Sindidalci smatraju i da starija radna snaga uopšte nije zaštićenai da se ne smije ostaviti mogućnost poslodavcu da pomoću aneksa ugovora u dijelu koji se tiče zarade jednostrano smanjuje platu.

"Ako budu na tome insistirali predlažem da nastavimo sa pripemama za protest", kazao je predsjednik sindikata građevine Nenad Marković.

"Ako budu na tome insistirali predlažem da nastavimo sa pripemama za protest", kazao je predsjednik sindikata građevine Nenad Marković.

Predsjednik sindikata finansija i predstavnik SSCG u radnoj grupi Krsto Pejović kazao je da predlog da ostane rad na određeno omogućava brojne zloupotrebe poslodavcijma ali da nijesu mogli na sve da utiču.

"Sad imamo tekst koji može biti solidna osnova za dalje pregovore ali ne nikako nešta što je usaglašeno", kazao je Pejović i dodao da tekst kakav je trenutno aktuelan ne bi trebalo prihvatiti.

"Prihvatili smo da se otkaz može lakše dati ali će se morati konkretizovati uslovi koji dovode do njega jer otkaz neće moći da bude rekvizit u rukama Unije poslodavaca ali ni Vlade kao poslodavca. Moraće se zaštititi radnici stariji od 55 godina, moraće da ostane minuli rada kao obračunska vrijednost u definiciji zarade kao što je u postojećem zakonu", istakao je Pejović.

Galerija

Bonus video: