Saviris gradi u Švajcarskoj, Luštica na čekanju

Savirisov projekat rizorta na Luštici kod Herceg Novog procijenjen je na više od milijardu eura, a još se čeka početak gradnje
57 pregleda 9 komentar(a)
Mejer, Saviris, Sekulić, Foto: Željko Komnenović
Mejer, Saviris, Sekulić, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 29.11.2012. 17:48h

Dok se u Crnoj Gori čekaju prvi radovi na Luštici, gdje švajcarski Oraskom divelopment treba da izgradi luksuzno naselje sa hotelima, apartmanima i marinom, vlasnik te kompanije Samih Saviris se koncentriše na svoj projekat u švajcarskom gradiću Andermat.

Egipćanin Saviris, kako prenosi Njujork tajms, planira da tokom naredne godine u bajkovitom Andermatu, nekadašnjoj vojnoj bazi, izgradi luksuzni rizort, pravi grad u gradu, sa 800 apartmana u nekoliko hotela najviše kategorije i vila koje planira da proda za 50 miliona eura po objektu.

Američki dnevnik dodaje da je ambiciozni projekat Savirisovog Oraskoma prvi takve vrste u Švajcarskoj, gdje stranci mogu da kupuju nekretnine bez ikakvih ograničenja, nakon što je tamošnja vlada napravila “neobičan izuzetak” da bi promovisala ekonomski razvoj.

“Andermat, koji je udaljen dva sata vožnje autom od Milana i 90 minuta od Ciriha, ima potencijala da postane sljedeća hit destinacija najbogatijih ljudi svijeta”, piše Njujork tajms.

Prema saznanjima “Vijesti”, investicija u Andermatu sada je u fokusu Oraskomovog poslovanja i tako će biti sve do kraja 2013. godine, kada je obavezan da završi izgradnju rizorta u tom bajkovitom gradiću. On je kupovinom zemljišta i ostalih nekretnina preuzeo obavezu da do kraja godine realizuje planove, pa će svi Oraskomovi kapaciteti biti usredsređeni na to.

U međuvremenu, njegov projekat rizorta na Luštici kod Herceg Novog, Luštica Bay, procijenjen na više od milijardu eura, još čeka početak izgradnje. Do sada su završeni pristupni putevi, golf vježbalište, a raščišćen je i teren budućeg velikog golf igrališta sa, kako je predviđeno projektom, 18 rupa.

Oraskom ima obavezu da u periodu od 12 godina, od stupanja na snagu ugovora, izgradi tri hotela sa najmanje četiri zvjezdice, apartmansko naselje i marinu

Cijela investicija sprovodiće se kroz lokalnu kompaniju Luštica development, koja je formirana kao zajednička firma Vlade, vlasnika zemljišta, i Oraskom developmenta, kao zakupca i investitora. Vlada u toj firmi ima 10 odsto vlasništva, a Oraskom će na ime zakupa plaćati milion eura godišnje.

Iz Luštica developmenta nedavno je saopšteno da je tokom 2012. godine uloženo 1,87 miliona eura, tvrdeći da su u sve pripreme za gradnju potrošili oko 20 miliona eura.

Vlada se obavezala da će riješiti i pitanja restitucije, s obzirom na to da imovinsko-pravni odnosi na dio zakupljene teritorije na Luštici još nijesu zaključeni. To znači da Oraskom, kome je dugoročno izdato skoro sedam miliona kvadrata zemljišta, o tome neće brinuti, a Vlada će za to iz državne kase keširati oko 5,2 miliona eura. Vrijednost kvadrata zemljišta je 100 do 110 eura.

Vlada je o tome u oktobru ove godine usvojila informaciju, koja se odnosi na realizaciju obaveza iz ugovora o zakupu i izgradnji kamenoloma na poluostrvu Luštica. Njome je predloženo da zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države predloži sklapanje ugovora o poravnanju vlasnicima zemljišta sa kojima država vodi spor.

Čekaju dozvolu

U Luštici developmentu čekaju građevinske dozvole, za koje je ključna dokumentacija već u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i čeka odobrenje. U kompaniji očekuju da će dozvolu dobiti tokom decembra nakon čega će početi gradnja prvih objekata.

Oraskom ima obavezu da u periodu od 12 godina, od stupanja na snagu ugovora, izgradi tri hotela sa najmanje četiri zvjezdice, apartmansko naselje i marinu.

Kompanija je izgradila model apartmana i vidikovce na budućim lokacijama marine, glavnog puta i golf hotela. Ugovor o dugoročnom izdavanju zemljišta sa Vladom je potpisan u oktobru 2009. godine.

Bonus video: