Šćekić: Aferom poljuljan legitimitet CBCG

"Kao i mnogo puta do sada, Ustav i Zakoni države Crne Gore ne važe za sve institucije i građane pa se potvrđuje tvrdnja SNP-a da se glavni državni specijalni tužilac Milivoje Katnić koristi isključivo za obračun sa neistomišljenicima DPS-a"
3102 pregleda 4 komentar(a)
Dragoslav Šćekić, Foto: Boris Pejović
Dragoslav Šćekić, Foto: Boris Pejović

Najnovijom aferom je trajno poljuljan legitimet Centralne banke Crne Gore kao vrhovne institucije monetarnog sistema Crne Gore, ocijenio je potpredsjednik Scijalističke narodne partije (SNP) Dragoslav Šćekić.

On je komentarisao razgovor predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića i bivšeg viceguvernera Centralne banke Velibora Miloševića.

Iz snimka razgovora, koji je Knežević dostavio “Vijestima” može se zaključiti da je Milošević sugerisao vlasniku Atlas banke da podmiti kontrolore CBCG, koji su provjeravali zakonitost poslovanja njegove banke

"Pojavila se još jedna afera vezana za Atlas banku u kojoj bivši viceguverner Velibor Milosević u snimljenom razgovoru otvoreno traži novac od većinskog vlasnika Duška Kneževića, kako bi on i članovi komisije koja je 2015. godine vršila kontrolu Atlas banke, napravili fingirani izvještaj o kontroli navedene banke. Atlas banka je još tada imala sve uslove da se u nju uvede prinudna uprava i na taj način umanji negativni efekat koji će skorašnje uvođenje stečaja u IBM banku i uvođenje prinudne uprave u Atlas banku imati po cjelokupni bankarski sistem u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Šćekića.

Obzirom da je Centralna banka Crne Gore, Ustavom Crne Gore definisana kao “samostalna organizacija, odgovorna za monetarnu i finansijsku stabilnost i funkcionisanje bankarskog sistema”, Šćekić isziče da je iznenađuje da SDT nije preduzeo hitne korake i započeo izviđaj o "očiglednom "reketu" koji je visoki službenik državne institucije tražio od vlasnika jedne banke".

"Međutim, kao i mnogo puta do sada, Ustav i Zakoni države Crne Gore ne važe za sve institucije i građane pa se potvrđuje tvrdnja SNP-a da se glavni državni specijalni tužilac Milivoje Katnić koristi isključivo za obračun sa neistomišljenicima DPS-a, a da je potpuno nijem kada u skladu sa svojim ovlašćenjima treba da ispita očigledne koruptivne radnje visokih predstavnika regulatornih organa države. Zabrinjavajuće je i pokazuje stanje svijesti to što se pokušavaju zanemariti postupci finansijske štete po državu i građane i moralnu štetu da društvo može raditi šta hoće ako je dio jedne organizacije".

Šćekić je pitao i "ako milionske štete koje bi mogle nastati nisu alarm i poziv na odgovornost, za državne organe, šta jeste".

"Nisu valjda to slučajevi gdje se ljudi hapse i sude za dvije hiljade eura?Stoga mi u SNP tražimo i dodatnu odgovornost, jer smo se u jednom trenutku ponadali da će VDT i SDT, biti nezavisni i raditi u opštem i interesu države. Nažalost, sada se vidi da to nije tako", zaključio je Šćekić.

Bonus video: