SD: Usvojiti što prije pravno valjan zakon o švajcarskim francima

68 pregleda 3 komentar(a)
Socijaldemokrate, Foto: Socijaldemokrate
Socijaldemokrate, Foto: Socijaldemokrate
Ažurirano: 30.07.2016. 16:35h

Da bi se otklonila evidentna nepravda učinjena od strane Hypo Alpe Adria klijentima koji su uzeli kredite u švajcarskim francima, potrebno je da što prije zakon bude usvojen, ali na način da sve njegove odredbe budu pravno valjane i primjenjljive, kako ne bismo došli u situaciju u kojoj smo se zatekli nakon usvajanja važećeg zakona, koji se u značajnim djelovima ne primjenjuje, smatraju Socijaldemokrate Crne Gore.

"Zakon koji je bio u skupštinskoj proceduri na jučerašnjoj sjednici nije dobio potrebnu većinu prisutnih poslanika, zbog neprihvatanja svih sugestija od strane Centralne banke, ali i nedovoljno dobre koordinacuje među političkim partijama unutar Parlamenta, kao i između Parlamenta, Centralne banke i Ministarstva finansija. Vjerujemo da u Parlamentu postoji apsolutno raspoloženje da se trajno riješi ovaj problem. Preduslov za to je da u taj zakon budu doslovno unijeti prijedlozi Centralne banke Crne Gore, koja će i da vrši nadzor nad njegovom primjenom", navodi se u saopštenju.

Socijaldemokrate Crne Gore dodaju da su među prvima vidjele potrebu ispravljanja nepravde učinjene od strane pomenute banke prema klijentima koji su uzeli kredite u švajcarakim francima.

"Aktivnim učešćem na radnim tijelima, plenarnim raspravama, brojnim javnim nastupima, ali i neposrednom komunikacijom sa predstavnicima udruženja korisnika ovih kredita, značajno su doprinijeli da se ovaj problem aktuelizuje, te stvorili klimu za njegovim kvalitetnim i trajnim rješavanjem", zaključuje se.

Bonus video: