SDP: Kavarić tumači Zakon na štetu zaposlenih

Zeković dodaje da je javno priznanje Ministarstva da ne sprovodi Zakon nedopustivo
1 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2014. 13:49h

Tumačenje odredbi Zakona o državnim i drugim praznicima koje je ponovio ministar Vladimir Kavarić je nedobronamjerno, nanosi štetu zaposlenima u Crnoj Gori i nema uporište u Zakonu, smatra Bojan Zeković, član GO SDP i savjetnik Kluba poslanika u Skupštini CG.

Kako se navodi u njegovom saopštenju, Zakon jasno definiše koji subjekti mogu raditi u praznične dane.

"Očigledno je da npr. hoteli i drugi ugostiteljski objekti, koje ministar navodi kao primjer nejasnoća mogu raditi za Novu godinu, jer njihova "priroda djelatnosti zahtijeva neprekidan rad". Izmjenama Zakona, usvojenim na predlog Socijaldemokratske partije upravo je Ministarstvu ekonomije predviđena obaveza i ostavljena sloboda da u zakonskom okviru donese podzakonski akt i definiše precizne kreterijume koji su to privredni subjekti koji mogu raditi tokom prazničnih dana. Da je Ministarstvo ispunilo zakonsku obavezu bilo bi jasnije i ministru, ali i ukupnoj javnosti ko može raditi tokom praznika, a Crna Gora ne bi bila država u kojoj poslodavac svojom voljom može dane državnih praznika učiniti radnim", navodi se u saopštenju.

Zeković dodaje da javno priznanje Ministarstva da ne sprovodi Zakon i odbijanje da donese podzakonski akt koji obezbjeđuju zaposlenima da ostvare Zakonom garantovana prava je nedopustivo.

"Ministar mora razumjeti da pored privrednika postoje i "neki" zaposleni koji opet imaju "neka svoja prava", koja ne mogu zavisiti od volje poslodavca. Umjesto da odgovori zašto je nesprovođenjem Zakona i neizvršavanjem obaveza omogućio da tokom prazničnih dana, iako je to zabranjeno, rade od građevinskih firmi do prodavnica bijele tehnike, ministar daje nesuvisla objašnjenja kako je ostavarivanje radničkih prava loše za privrednike."

Dodaje se da je za privrednike mnogo gore kada plate porez kojim se ne unaprjeđuje država u kojoj posluju i žive, već se plaćaju stotine miliona garancija svjetskim milijarderima.

"Ipak, to po ministrovom mišljenju izgleda ni izbliza ne šteti Crnoj Gori i njenoj privredi kao poštovanje radničkih prava.

Socijaldemokratska partija, koja se zalaže za poštovanje prava radnika, insistiraće na primjeni ovog zakona. Ostali imaju pravo da iniciraju izmjene, ali nikako nemaju pravo da nesprovode i nepoštuju zakone, a najmanje to pravo imaju oni kojima je sprovođenje zakona primarni zadatak", zaključuje se.

Galerija

Bonus video: