SDP: Referendum ako Luka Kotor ne dobije koncesije

U skladu sa Odlukom OO SDP Kotor, Odbornički klub SDP-a u Skupštini opštine Kotor će podnijeti u proceduru prijedlog Zaključaka o AD “Luci Kotor”
91 pregleda 9 komentar(a)
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 22.07.2015. 10:08h

Opštinski odbor SDP Kotor je na danas održanoj sjednici donio jednoglasnu odluku da će skupština Opštine Kotor, ukoliko Skupština Crne Gore ne usvoji predloženi Zakon o dopunama Zakona o lukama i ukoliko se AD „Luci Kotor“ ne dodijeli prioritetna koncesija, donijeti odluku o raspisivanju referenduma, kako bi se građanima Kotora dala prilika da se izjasne o ovom, za njih i njihov grad, pitanju od vitalnog značaja.

Kotorski SDP je privremeno spriječio namjeru DPS-a da u Bord direktora “Luke Kotor” progura novi kadar, koji bi podržao privatizaciju.

U skladu sa Odlukom OO SDP Kotor, Odbornički klub SDP-a u Skupštini opštine Kotor će podnijeti u proceduru prijedlog Zaključaka o AD “Luci Kotor”.

U predlogu zaključaka piše da skupština Opštine Kotor ističe istorijski i ekonomski značaj Luke Kotor za grad Kotor, kao i činjenicu da operativna obala i njen akvatorijum čine fizičku, funkcionalnu i ambijentalnu cjelinu sa Gradom, kao prirodnim i kultutnim dobrom zaštićenim upisom na Listu svjetske baštine UNESCO-a

"Skupština Opštine Kotor smatra da AD „Luka Kotor“, pri postojećoj vlasničkoj strukturi, može dugoročno uspješno obavljati djelatnosti za čije je vršenje osnovana, te da može, takođe uspješno, biti nosilac planirane dogradnje lučke infrastrukture za prihvat i najsavremenijih kruzera, kao i biti pokretač privrednog i ukupnog razvoja Opštine Kotor sufinansiranjem izgradnje najznačajnijih infrastrukturnih objekata u Gradu. S toga, SO Kotor insistira na održavanju većinskog vlasništva Opštine Kotor u AD „Luci Kotor” " navodi se u saopštenju.

Kako je rečeno u saopštenju imajući u vidu da je AD „Luci Kotor“ 15. maja 2015. godine isteklo važenje Ugovora o korišćenju morskog dobra sa JP Morsko dobro, kao i da u Zakonu o lukama postoje nejasnoće u dijelu koji se odnosi na dodjelu koncesija za korišćenje luka, koje, iz navedenih razloga, u ovom slučaju ugrožavaju državni interes, Skupština Opštine Kotor podržava Prijedlog zakona o dopunama Zakona o lukama, koji su Skupštini Crne Gore predložili poslanici SDP CG i LP CG i poziva sve poslanike u Skupštini Crne Gore da podrže predložene dopune Zakona.

Bonus video: