SDP traži ukidanje taksi euro po euro

Poslanik Šehović najavio da će zahtijevati da Vlada naplati oko 50 miliona poreza od EPCG, jer je to pet puta veći godišnji efekat nego “euro po euro”
42 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2013. 06:48h

Takse od po euro na telefonske kartice, brojila za struju i kablovsku televiziju mogle bi biti ukinute od januara, jer ih sada ne podržava ni članica vlasti - Socijaldemokratska partija.

Opozicija je bila protiv tog nameta građanima koji je uveden od jula prošle godine, nakon što ga je Vlada predložila, a usvojila skupštinska vladajuća većina DPS-SDP.

“Socijaldemokratska partija će tražiti ukidanje takse na SIM kartice, električna brojila i kablovsku televiziju”, najavio je član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, poslanik SDP-a Damir Šehović.

Šehović je ukazao da je godišnji fiskalni efekat tog nameta od desetak miliona eura pet puta manji od poreskog duga Elektroprivrede.

“SDP neće dozvoliti da građani nastave da plaćaju taksu “euro po euro” i da time finansiraju budžeski deficit, kojeg inače ove godine ne bi ni bilo da je EPCG platila ono što duguje državi, a što je njena zakonska obaveza. Ako je uopšte i bilo opravdanja za uvođenje ovog nameta zbog očuvanja poljuljane makroekonomske stabilnosti u ovoj godini sada, definitivno, kada imamo nenaplaćenih 50 miliona eura od EPCG-a, ne postoji niti jedan argument za njegovo dalje postojanje”, rekao je Šehović “Vijestima”.

Ministar finansija Radoje Žugić i Šehović

On je time odgovorio na pitanja da li će SDP podržati da od 1. januara bude nastavljena naplata taksi "euro po euro", ukoliko Vlada predloži i ako neće šta je alternativa.

Vlada Igora Lukšića dozvolila je da većinski državna EPCG, kojom upravlja italijanski A2A, ne plaća poreze dok Kombinat aluminijuma ne plaća struju, a da energetska kompanija otplati poreski dug nije tražila ni Vlada Mila Đukanovića. Da EPCG i KAP poravnaju dug na štetu državnog budžeta nijesu prihvatili SDP i opozicija, a DPS je tražio.

“Zaokret u ekonomskoj politici na kojem sve glasnije insistiramo treba da počne ukidanjem nepravednog i nesistemskog fiskalnog nameta poznatog kao taksa “euro po euro”, budući da ista zbog njenog regresivnog dejstva najviše pogađa upravo najsiromašnije. Ne možete nesistemskim mjerama rješavati ozbiljne sistemske probleme sa kojima se naša ekonomija suočava”, naglasio je Šehović.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: