SDT smatra da radnici barske firme nijesu oštećeni

Odbačena krivična prijava Sindikata Porto of Adria koja je podnijeta protiv Savjeta za privatizaciju
82 pregleda 0 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 22.05.2018. 19:01h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) odbacilo je krivičnu prijavu sindikalne organizacije Port of Adria podnijetu krajem septembra 2017. godine, protiv 27 članova Savjeta za privatizaciju i tenderske komisije zbog zaključivanja kupoprodajnog ugovora sa turskom kompanijom Global Ports.

Sindikalci su sumnjičili državne funkcionere da su u privatizaciji nekadašnjeg preduzeća Kontejnerski terminali i generalni tereti, zaključenjem ugovora o kupoprodaji u novembra 2013. sa Global Portsom “omogućili kupcu da izbjegne obavezu postupanja po socijalnom programu kao sastavnom i obavezujućem dijelu ugovora o kuporodaji akcija, na koji način su kupcu omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od oko 11 miliona eura“.

Sindikalci su prijavu podnijeli kada je predsjednik Savjeta za privatizaciju bio sadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Specijalna tužiteljka Tatjana Žižić našla je da ne postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni izvršili krivična djela za koja su prijavljeni, kao ni bilo koje drugo krivično djelo, koje se goni po službenoj dužnosti. Ugovorom o kupoprodaji akcija kupac se obavezao na poštovanje kolektivnog ugovora za zaposlene Luke Bar iz februara 2009. godine, koji se primjenjivao na dan zaključenja ugovora i tri godine nakon toga. Vrhovni sud je pravnim stavom u martu 2017. konstatovao da se socijalni program ne može realizovati jer se nije mogla ugovoriti primjena kolektivnog ugovora za Luku Bar.

Sindikalci su smatrali da nepoštovanje ugovora o kupoprodaji akcija u dijelu socijalnog programa vodi raskidu i bezuslovnom upisu prodatih akcija u vlasništvo Crne Gore i njenih fondova. Zbog toga su i predlagali da (SDT) preduzme zakonom predviđene mjere na utvrđenju ništavosti tog ugovora, a time i zaštitu imovine države.

Bonus video: