Šef Komisije: Hotel As je primjer korupcije - Vijesti.me
nepoštovanje ugovora

Šef Komisije: Hotel As je primjer korupcije

Hotel je prodat 2002. a nije završen. Raskidanje ugovora sa Nega tursom najavljeno je prošle godine

Hotel As
Hotel As (Foto: Vuk Lajović)

Kašnjenje i nepoštovanje privatizacionih ugovora je standard u Crnoj Gori i to je praksa ljudi koji su bliski vlasti i, prema ocjeni predsjednika skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije Janka Vučinića, razlog zbog kojeg se ne raskida ugovor za hotel As.

Gradnja tog hotela u Perazića dolu, je investicija koja najviše kasni, čak 11 godina. Tek sada je predmet interesovanja Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), a Državna revizorska institucije (DRI) je ukazala na kašnjenje ulaganja. Vučinić, poslanik Demokratskog fronta, rekao je da se onima koji su privatizovali hotel As takvo ponašanje toleriše i ne raskida ugovor o privatizaciji, jer su tijesno povezani sa vlastima i da je “to put do visoke korupcije”.

Početkom mjeseca VDT je tražilo od Savjeta za privatizaciju da dostavi kompletnu dokumentaciju o privatizaciji Asa, kao i ugovore i obaveze koje je na sebe preuzeo investitor, kompanija Nega turs vezano za rekonstrukciju i dogradnju tog hotelskog kompleksa.

Hotel je prodat 2002. a nije završen. Raskidanje ugovora sa Nega tursom najavljeno je prošle godine, ali je kompanija, navodno, dostavila garancije od tri miliona eura koje se, kako je saopštavano iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, od decembra provjeravaju.

“Dobro je je što se i DRI uključila u tu priču, to znači da ni državni organi više ne mogu da prećutkuju takvo stanje jer to što se dešava u hotelu As je korupcija na najvećem nivou”, smatra Vučinić.

DRI je u reviziji rada državnog Sekretarijata za razvojne projekte upozorila da se investicije iz ugovora o privatizaciji loše prate jer se pojedinim državnim institucijama preklapaju nadležnosti pa se ne zna jasno ko je zadužen za kontrolu i nadzor poslova.