Šehović: KAP krade struju

Poslanik SDP-a, Damir Šehović, rekao je da se KAP trenutno nelegalno snabdijeva strujom i
66 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2013. 19:45h

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je potvrdio na parlamentarnom Odboru za ekonomiju opciju koju su objavile "Vijesti". Kavarić je rekao da je "od svih opcija koje je Vlada razmatrala za budućnost KAP-a najbolja ponuda ruske En plus grupe", koju kontroliše tajkun Oleg Deripaska.

On je rekao, prenosi Mina biznis, da je En plus grupa ponudila da Vlada preuzme 29 odsto akcija koje Rusi imaju u Kombinatu aluminjuma, "da se dug koji iznosi nešto više od 120 miliona svede na 40 miliona i da se on otplaćuje naredne četiri godine".

Kavarić je naveo da prema tom predlogu trošak radne snage u KAP-u treba da bude sveden na pola i da se firma oslobodi dugovanja.

On je kazao da je Vlada razmatrala i opciju stečaja i ponudu Tosčelika, ali da se to pokazalo problematičnim.

Demokratska partija socijalista (DPS) za glavno rješenje za KAP nije dobila saglasnost Socijaldemokratske partije (SDP), manje članice vlasti.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", SDP zagovara programirani stečaj koji bi podrazumijevao nastavak proizvodnje i čišćenje kompanije od dugova, a nakon toga traženje strateškog partnera.

Iz Vlade kažu da, ukoliko država preuzme, KAP ne znači da prestaju pregovori sa zainteresovanim investitorima, koji će biti rasterećeni jer će biti potpisan ugovor o snabdijevanju električnom energijom, a neće se kao pregovarač pojavljivati Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC).

EPCG spremna da potiše ugovor

Elektroprivreda (EPCG) spremna je da potpiše šestogodišnji ugovor o snabdijevanju strujom Kombinata aluminijuma (KAP) pod uslovom da Vlada preuzme potraživanja, saopštio je danas ministar ekonomije, Vladimir Kavarić.

Prema informacijama agencije Mina-business, EPCG je ponudila KAP-u cijenu od oko 30 eura za megavat sat, što je svega nekoliko eura više od održive za fabriku. Ponuđena cijena je niža od tržišne jer je u pitanju dugoročni ugovor.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Srđan Kovačević, poručio je da treba odmah riješiti pitanje snabdijevanja KAP-a strujom, jer "se ulazi u sivu zonu"

Kavarić je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet kazao da je KAP od oktobra prošle godine do 1. januara ove, strujom snabdijevao Montenegrobonus, a od Nove godine to radi Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES).

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Srđan Kovačević, poručio je da treba odmah riješiti pitanje snabdijevanja KAP-a strujom, jer "se ulazi u sivu zonu" što može dovesti u pitanje održivost sistema.

Predsjednik skupštinskog Odbora, Aleksandar Damjanović, kazao je da je prvi čovjek EPCG javno priznao da CGES nelegalno snabdijeva KAP strujom i zatražio od Regulatorne agencije za energetiku (RAE) da to ispita.

Nepristojna ponuda

Poslanik SDP-a, Damir Šehović, rekao je da se KAP trenutno nelegalno snabdijeva strujom i da to znači da krade struju i da mjesečna faktura po osnovu takve kradene struje iznosi 3,5 miliona eura.„Neko je na krajnje ozbiljan način tretirao bezobraznu ponuda CEAC-a. Vlada ovu krajnje nekorektnu ponudu nije trebalo da razmatra“, tvrdi Šehović.To je, kako je kazao, nepristojna ponuda jer se ruski vlasnik poigrava sa nacionalnim interesima Crne Gore.„Pored ni manje ni više nego 211 miliona eura duga koji je državi Crnoj Gori do sada ostavio ruski partner, kao jedna od mogućih opcija koja se preferira se predlaže da platimo još 51 miliona eura i da nam on ustupi njihovih 29 odsto vlasništva pa kad konvertuju ostali dug u vlasnički kapital da i dalje ostane vlasnik u procentu od 25 odsto“, smatra Šehović.On smatra da Vlada uporno izbjegava opciju uvođenja programiranog stečaja uz organizaciju nastavka proizvodnje, iako je to najefikasniji način da dođe do oslobađanja od dugova i da se tako očišćena firma proda strateškom partneru.„Tek sada dobijamo informaciju da VTB banka sa računa KAP-a mjesečno skida po dva miliona eura. VTB banka iz prihoda kompanije skida po dva miliona eura po osnovu kredita koji je odobren CEAC-u i na taj način se naplaćuje“, rekao je Šehović.On je ponovio stav svoje stranke da ne podržava predlog Vlade, jer on nije u skladu sa zaključcima Skupštine.“Država je zbog nepoštovanja skupštinskih zaključaka do sada izgubila oko 85 miliona eura”, precizirao je Šehović.

Galerija

Bonus video: