Sekulić: Nismo u kriznoj situaciji, privreda najavila da neće doći do povećanja cijena

"Prema sadašnjim prognozama, na narednom obračunu ne očekujemo rast cijena, ali u ovom trenutku ne možemo to sigurno potvrditi, jer je u pitanju berzanska roba”, kazala je Sekulić
62 pregleda 14 komentar(a)
Dragica Sekulić, Foto: Printscreen
Dragica Sekulić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 31.05.2018. 15:28h

U Crnoj Gori nema prostora za dizanje bilo kakve uzbune po pitanju cijene naftnih derivata, posebno jer su privredna udruženja najavila da neće povećati maloprodajne i cijene životnih namirnica i usluga prevoza, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

Ona je kazala da je Vlada na današnjoj sjednici konstatovala da, komunicirajući sa privredom i privrednim udruženjima, u ovom trenutku nema krizne situacije.

"Konstatovano je da nema prostora za dizanje bilo kakve uzbune po pitanju trenutne cijene naftnih derivata, posebno jer su nam privredna udruženja najavila da neće doći do povećanja ni maloprodajnih, ni cijena životnih namirnica, ni usluga prevoza”, rekla je Sekulić novinarima nakon sjednice Vlade.

Ona je kazala da ni Ministarstvo, ni Vlada ne utvrđuju cijene naftnih derivata, već koristeći Uredbu o načinu formiranja maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata definišu maksimalnu maloprodajnu cijenu.

“To bi značilo da na neki način ograničavamo domaće naftne kompanije po kojoj cijeni mogu prodavati naftne derivate u Crnoj Gori”, objasnila je Sekulić.

Prema njenim riječima, ministarstva ekonomije i finansija i ostale institucije dnevno prate kretanje cijena na berzi.

“Uzrok ovom rastu je skok na berzi naftnih derivata i jačanja dolara u odnosu na euro. Vlada u ovoj godini nije mijenjala, ni povećavala svoje akcize na naftne derivate”, podsjetila je Sekulić.

U regionu su, kako je dodala, ujednačene cijene, što je važno sa aspekta sive ekonomije.

“Prema sadašnjim prognozama, na narednom obračunu ne očekujemo rast cijena, ali u ovom trenutku ne možemo to sigurno potvrditi, jer je u pitanju berzanska roba”, kazala je Sekulić.

Ona je, na pitanje da li se može razmotriti promjena Uredbe o obrazovanju maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, odgovorila da ona govori o tome na koji način se obračunava maksimalna maloprodajna cijena.

“Spremni smo da doradimo bilo koji od dokumenata za dobrobit građana. Ne vidim značajan način njene promjene da bi kroz nju došlo do smanjenja cijena, a to je u interesu svima”, dodala je Sekulić.

Ona je kazala da su na sjednici razmatrali eventualne načine reagovanja, a jedan od njih je i smanjenje akcize.

“Vlada je 2012. godine antiinflatorno djelovala kroz smanjenje akcize. Tada je cijena dizela bila 1,38 eura, a danas 1,3 eura. Ne bih predjudicirala prije nego da vidimo kakvo će biti kretanje”, rekla je Sekulić.

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od utorka su skuplje tri do sedam centi. Litar eurosupera 95 i 98 poskupio je četiri centa na 1,41 euro, odnosno tri centa na 1,44 eura.

Cijena eurodizela je veća sedam centi i iznosi 1,3 eura, dok je lož ulje za veleprodaju poskupilo šest centi na 1,26 eura.

Bonus video: