Sekulić: Očekujem da će me izabrati

Jovanović se nada da će članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet primijeniti poslanički kodeks i članove Savjeta EKIP-a birati savjesno u skladu sa krijerijumima vrednovanja
72 pregleda 3 komentar(a)
Zoran Sekulić, EKIP, Foto: Boris Pejović
Zoran Sekulić, EKIP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.05.2017. 19:58h

Predsjedsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Vujica Lazović zakazao je za sjutra konsultativno saslušanje za imenovanje dva člana Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Članove Savjeta EKIP-a bira “krnji” sastav skupštinskog Odbora, u kojem nema predstavnika parlamentarne opozicije, a prijavilo se sedam kandidata. To su Zoran Sekulić , Dejan Jovanović, Predrag Boljević, Vladan Đukanović, Predrag Vujović, Šefkija Murić i Miodrag Krunić.

Za bivšeg direktora EKIP-a Zorana Sekulića nema dileme da će njega poslanici izabrati među dva tražena kandidata.

“Dobro sam poznat svim članovima Odbora za ekonomiju, finansije i budžet zbog dugogodišnjeg rada u telekomunikacijama i posebno u Agenciji za elektronske telekomunikacije. U svojoj aplikaciji napisao sam sve relevantne podatke bitne za donošenje odluke o izboru i da vam kažem iskreno, očekujem da ću biti izabran”, saopštio je juče “Vijestima” Sekulić .

Bivši pomoćnik ministra saobraćaja, danas zaposlen u M:telu, Dejan Jovanović, se nada da će članovi Odbora primijeniti poslanički kodeks i izbor obaviti savjesno u skladu sa ozakonjenim kriterijumima vrednovanja.

“Isto se nadam da će njihova odluka biti objavljena i obrazložena kroz rang-listu koja će biti sačinjena na osnovu zakonski kriterijuma vrednovanja. Sa to nadom sam i pristupio konkursu”, naveo je Jovanović.

Sudski vještak sa dugogodišnjim radom u telekomunikacijama Predrag Boljević kaže da izuzetno cijeni sve kolege inženjere koji su aplicirali.

“Prilikom prethodnog izbora članova pojedine biografije koje su priložene nijesu bile adekvatne. Na sad priložene biografije nemam primjedbi. Uz dužno poštovanje, mislim da se ništa neće izgubiti što dva člana ne biraju predstavnici parlamentarne opozicije u skupštinskom odboru”, zaključio je Boljević.

Suština nezavisnosti Agencije i njeno odvajanje od izvršne vlasti, ipak, podrazumijeva da Vlada ne može uticati na izbor njenog rukovodstva. U tu svrhu su i predviđeni kriterijumi vrednovanja, kako bi izbor kandidata bio objektiviziran, pa samim tim bez političkog ili drugog uticaja.

Dosadašnja praksa u kojoj kandidati nijesu predlagani Skupštini na osnovu rang-liste obrazložene vrednovanjem po zakonskim kriterijumima vrednovanja (već preglasavanjem vladajuće većine u matičnom odboru, koji je u ime Skupštine birao kandidate) omogućavala je da vladajuća većina izborom svojih kandidata-favorita praktično može da upravlja ovom Agencijom.

Ovakva praksa bi bila još drastičnija ako bi se primijenila sad, kad u matičnom odboru, u odsustvu opozicije, sjede isključivo predstavnici vladajućih partija, i direktno bi uticala na nezavisnost Savjeta EKIP-a, odnosno u krajnjem same Agencije.

Jedan od uslova je najmanje pet godina iskustva

Zakonski uslovi i kriterijumi za izbor predsjednika i članova Savjeta EKIP u članu 16 Zakona o elektronskim komunikacijama predviđaju da imenovani može biti crnogorski državljanin sa prebivalištem u Crnoj Gori.

On pred opštih uslova mora da ispunjava i posebne uslove - da ima završen četvorogodišnji studijski program iz oblasti elektrotehnike, poštanskog saobraćaja, ekonomije ili prava i da ima najmanje pet godina iskustva na poslovima iz oblasti elektronski komunikacija ili poštanske djelatnosti.

Bonus video: