Sekulić: Preduzeća koja sam posjetila ni na koji način ne opterećuju Crnu Goru

U razgovoru sa privrednicima Nikšića, koji je vođen u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis, ministarka Sekulić je, kako je kazala, željela da vidi kako im Ministarstvo ekonomije može pomoći i olakšati poslovanje
171 pregleda 9 komentar(a)
Dragica Sekulić Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Dragica Sekulić Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.01.2017. 17:17h

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je tokom radne posjete Nikšiću razgovarala sa predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem, kao i sa nikšićkim privrednicima, a obišla je i Rudnike boksita Instituta za crnu metalurgiju i Elektroprivredu Crne Gore.

“Činjenica je da se veliki dio proizvodne djelatnosti Crne Gore zasniva na preduzećima u Nikšiću. Preduzeća koja sam posjetila ni na koji način ne opterećuju budžet Crne Gore, ne predstavljaju opterećenje državi Crnoj Gori po bilo kakvom osnovu, čak naprotiv ona doprinose samom budžetu. Svojim djelovanjem, aktivnostima, radom i zapošljavanjem pune budžet Crne Gore”, kazala je Sekulić.

U razgovoru sa privrednicima Nikšića, koji je vođen u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis, ministarka Sekulić je, kako je kazala, željela da vidi kako im Ministarstvo ekonomije može pomoći i olakšati poslovanje. Prema njenim riječima u narednom periodu mora se ulagati dosta u mala i srednja preduzeća, pogotovo ona koja se bave proizvodnjom, preradom i pružanjem usluga.

“Dogovoreno je da sa mogućim investitorima za mjesec dana opet sjednemo i prezentujemo koje su mogućnosti koje mogu koristiti. Postoji ideja o stvaranju biznis zone u Nikšiću, koju bi činilo više preduzeća koja već ovdje posluju, a koja žele da prošire svoje djelatnosti i svoju proizvodnju i istovremeno iskoriste mogućnosti njenog osnivanja'', kazala je Sekulić i obećala da će razgovor sa privrednicima postati stalna praksa Ministarstva ekonomije.

Prema riječima predsjednika opštine Veselina Grbović tokom razgovora sa ministarkom ekonomije već je nekoliko investirora pokazalo interesovanje.

''Vođeni su razgovori o stvaranju biznis zone i benefitima koje ministarstvo i Vlada obezbjeđuju za grinfild investicije koje će se realizovati u Crnoj Gori, i, prije svega u Nikšiću. Tehnopolis će biti mjesto odakle će privrednici dobijati potrebne i najsvježije informacije, uz Ministarstvo ekonomije koje će biti spremno da ih primi i dostavi im druge informacije'', kazao je Grbović i dodao da se mora poboljšati informisanost preduzetnika sa svime što Ministarstvo ekonomije priprema za potencijalne investiture.

Vlasnik firme Roaming Montenegro, Dalibor Milović, očekuje nastavak sličnih sastanaka koji su, prema njegovim riječima, potrebni kako bi privrednici mogli da se upoznaju sa subvencijama koje nude ministarstva ekonomije i poljoprivrede, kao i Investiciono-razvojni fond.

Tokom posjete Boksitima Veselin Pejović, vlasnik Uniprom metali, firme koja je kupila nikšićki Rudnik, kazao je da je ta kompanija od februara prošle godiine u Boksite uložila 13 miliona, pokrenila proizvodnju u dva površinska kopa, Zagrad i Đurakov do, i u jami Biočki stan i izvezala 600.000 tona boksita

“Što se tiče 2017. godine planiramo da izvezemo 1,2 miliona tona boksita. To bi na nivou godine, što se samo tiče Rudnika boksita, bilo nekih 50-55 miliona dolara. Sa tim izvozom i sa Kombinatom aluminijuma u Podgorici Crna Gora bi ostvarila devizni priliv preko 200 miliona eura”, kazao je Pejović.

Najavio je nove investicije, pa bi u Rudnik boksita investirao još tri miliona eura na trakasti transport, a investicija bi bilia realizovana za pola godine.

“Sa tim transportom bi mogli da povećavamo samu eksloataciju iz jame jer nam je sad to jedino usko grlo koje nas koči, a sa tom investicijom mi onda nesmetano možemo da dođemo između 35 i 40 hiljada tona na mjesečnom nivou”, kazao je Pejović i dodao da nikšićki boksit uglavnom ide za Kinu, a jedan dio i za Poljsku.

Prema njegovim riječima raspisan je oglas za radna mjesta u Rudniku na kojem se javljaju isti radnici koji su se prije davdesetak dana žalili na male plate za radni aganžaman u tom nikšićkom preduzeću.

“Mislim da ne postoje bolji uslovi ni u jednom rudniku nego u Rudnicima boksita. Oni su tražili da imaju primanja od 1.400 do 1.600 i ucjenom su željeli da dođu do ispunjenja tog zahtjeva. Mi to ne možemo da im ponudimo. Svaki od 23 radnika koji prihvata ugovor koji im je ponuđen može da se vrati na posao. Koji radnici imaju negdje drugo bolje uslove slobodno mogu da idu”, poručio je Pejović i dodao da će u narednom peruodu povećati broj radnika a da ih je trenutno, zajedno sa podizvođačima, uposleno oko 150.

U Boksitima su, kako je kazao, uposleni i radnici iz Poljske zbog novih mašina za koje treba da se obuči domaća radna snaga, a svaki radnik, prema riječima Pejovića, koji prođe obuku i zadovoljio uslove dobiće priliku i da ostane.

Bonus video: